Iza nas je još jedan nemiran vikend

Foto:MUP

Protekli vikend je za djelatnike Policijske uprave ličko-senjske bio u znaku pojačanog angažmana, uglavnom uvjetovanog špicom turističke sezone. Dogodilo se čak 28 prometnih nesreća. Ipak, krenimo s lupežima. Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 41-godišnjakom iz Gospića zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo prijevare. Majstora se sumnjiči da je od 1. listopada 2007. godine do 17. veljače 2011. godine lažno prikazao svom poslodavcu da je svakodnevno putovao na posao sa adrese prebivališta, iako je stvarno putovao s druge adrese, na korak mjesta od radnog mjesta, čime je doveo u zabludu svog poslodavca i na taj način ostvario ne pripadajuću materijalnu korist. Protiv njega će nadležnom državnom odvjetništvu biti podnesena kaznena prijava. Nije ovo niti prvi, niti zadnji slučaj ovakve prijevare. Činilo se to i godinama ranije, ali su pojedini visoki službenici nakon otkrivanja lopovije skrušeno pokazali pokajanje i „ujeo vuk magare“.

Tijekom proteklog vikenda evidentirane su dvije teške krađe (jedna u pokušaju) i krađa u kojima je nepoznati počinitelj. U četvrtak, 13. kolovoza u vremenu od 14 do 23 sata, u JUNP Plitvička Jezera, provalio u tri osobna automobila (francuske, njemačke i češke nacionalne oznake), iz kojih je otuđio osobne dokumente i novac, oštetivši pet francuskih državljana, njemačkog i češkog državljana. Već smo javljali kako je noću 15./16. kolovoza u mjestu Krasno, grad Senj, provalio u župni stan i sakristiju, iz kojih nije ništa otuđio. Došao čovjek čestitati Veliku Gospu pa je tako ispalo… U petak na plaži Zrće, iz torbice vlasništvo 21-godišnjakinje iz Turčina, otuđio novčanik sa osobnim dokumentima i novcem.

Nastavak ispod oglasa

Sedam prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama dogodile su se na području Gospića (2), Otočca (2), Novalje (2) i Korenice (1). U njima su dvije osobe teško, a 12 osoba lakše ozlijeđeno. Izdvajamo dvije prometne nesreće s teško ozlijeđenim osobama:

u petak u 19 sati u mjestu Ličko Lešće, dogodila se prometna nesreća s ozlijeđenom osobom, kada je 18-godišnjak iz Ličkog Lešća, upravljajući motociklom uslijed neprilagođene brzine kretanja izgubio nadzor nad motociklom i prevrnuo se na desni bok. U prometnoj nesreći motociklista je teško ozlijeđen, te je zadržan na liječenju.

u subotu u 18.45 sati na državnoj cesti broj 23, u mjestu Prokike, općina Brinje, dogodila se prometna nesreća kada je 22-godišnjak iz Hrvatskog Polja, pod utjecajem alkohola (1.32 g/kg) upravljajući osobnim automobilom gospićke registracijske oznake, iz smjera Brinja u smjeru Žute Lokve, uslijed neprilagođene brzine kretanja izgubio nadzor nad automobilom, prešao na suprotnu stranu kolnika i udario i prednju lijevu bočnu stranu osobnog automobila gospićke registracijske oznake kojim je iz suprotnog smjera upravljao 51-godišnjak iz Križpolja. U prometnoj nesreći teško je ozlijeđen 51-godišnjak iz Križpolja, dok su 22-godišnji vozač i troje putnika lakše ozlijeđeno.

Ostale prometne nesreće su s materijalnom štetom, a dogodile su se na području Gospića (7), Otočca (5), Novalje (4), Korenice (3), Senja (1) i Karlobaga (1).

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave ličko-senjske provedene su preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, te sankcioniranja prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i upravljanja pod utjecajem alkohola i droga. Očito se bajno i žurno slavila Velika Gospa jer je u tom periodu utvrđeno 98 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i 12 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola. Najveći cuger bio je 55-godišnjak sa 2.61 g/kg.

Dragovoljna predaja oružja

Danas je u Gospiću građanin dragovoljno predao pušku, okvir za pušku i 51 komad streljiva cal. 7.62 mm koje je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske izuzeo i pohranio u skladište do uništenja. Predaja oružja neće biti sankcionirana jer je još uvijek na snazi akcija „Manje oružja, manje tragedija“.

L. O.