Za ili Protiv
Za ili Protiv
Za ili Protiv

GOSPIĆ – Na 6.714 glasačkih mjesta Hrvati danas odlučuju jesu li za to da se u Ustav unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca. Sva glasačka mjesta su spremna, a otvaraju se u danas u sedam ujutro i zatvaraju u sedam sati navečer.
Na referendum ima pravo izaći 3.780.583 građana, a svi koji nisu sigurni gdje je njihovo biračko mjesto i jesu li na popisu podatke mogu provjeriti na stranicama Državnog izbornog povjerenstva.

Ono što je za svakog birača zanimljivo je da glasački listić ne vrijedi jedino ako se zaokruže oba ponuđena odgovora. Ako birači na glasačkom listiću nešto napišu ili nacrtaju, listić će svejedno biti važeći dokle god je na njemu zaokružen samo ‘za’ ili samo ‘protiv’.

Osim toga, Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u Europi koja praktički nema nikakva ograničenja kada je u pitanju referendum. Koliko god građana izađe na nedjeljni referendum rezultat će biti pravovaljan, pa čak i kada bi ih izašlo samo troje.
Očekuje se da će se ovakva neubičajena praksa promijeniti na sljedećim ustavnim promjenama. Ovo je inače treći referendum na koji Hrvati izlaze, ali prvi kojeg su inicirali građani.

Izađite na današnji referendum i glasajte po savjesti!

L.O.