Izašla je knjiga o životu biskupa dr. Mile Bogovića

Ova korona-epidemija odnijela je mnoge živote. Izgubili smo mnoštvo sugrađana koji su, svako na svoj način, obogatili naše živote  i sredinu u kojoj su živjeli.  Jedan u ovome nizu bio je i biskup u miru dr. Mile Bogović. Neumorni povjesničar i u stalnoj potrazi za istinom biskup Bogović autor je i mnoštva crtica iz  života koje su slabije poznate čitateljskoj publici.

U izdanju nakladne kuće „Treći dan“ iz Hrvatskog Leskovca izašla je knjiga „Biskup Mile – priče iz života“. U knjizi je sabrano 30 priča iz života i o životu prvog gospićko-senjskog biskupa dr. Mile Bogovića. U popratnoj riječi sadašnji gospićko-senjski biskup Zdenko Križić ističe: „Drago nam je da je autor sačuvao i audio zapise razgovora s biskupom Milom i pretvorio ih u knjigu koja nam donosi zanimljive opise događanja, napose iz onih najtežih razdoblja našeg naroda kojima je biskup Mile bio svjedokom, a to su: Drugi svjetski rat i poraće, te Domovinski rat i stradanja vezana uz njega. U prvom slučaju je to sjećanje jednog djeteta, a u drugom zauzetog protagoniste koji je bio uz svoj narod i dijelio s njim njegova stradanja i pobjede. Iskrena zahvalnost Mati Krajini što nam je i na ovaj način približio lik biskupa Mile koji je bio veliki znanstvenik, uzoran svećenik, zauzeti biskup nove biskupije i istinski domoljub.“

Nastavak ispod oglasa

Priređivač knjige je Mate Krajina koji ističe nakanu kako bi osvijetlio nepoznate detalje iz života biskupa dr. Mile Bogovića. 

-Prvi gospićko-senjski biskup doista je uzor i junak, graditelj udbinske crkve i snažna inspiracija. Mnoge ulice i trgovi u budućnosti će nositi njegovo ime. Djelo biskupa Bogovića, osobito ustrajnost u ljubavi prema svemu svetom i našem je poticaj budućim generacijama da njegovu baštinu i djelo ne zaborave, a ideje koje je zastupao sačuvaju u životu. Ova knjiga je romansirani troplet hrabrosti, plača i smijeha, iz koje se destilira nada i ljubav prema Domovini, vjernost i odanost Kristu Kralju Vjekova, ističe Mate Krajina.

L.O.