Izazovi i perspektive održivog turizma Hrvatske“ u NP Plitvička jezera

Povodom obilježavanja Međunarodne godine održivog turizma za razvoj, Mreža za održivi razvoj Hrvatske u supokroviteljstvu NP Plitvička jezera i Klastera „Lika Destination“ organizirala je danas konferenciju na Plitvičkim jezerima. Zajedno sa Klasterom „Lika Destination“ održana konferencija imala je radni naslov „Izazovi i perspektive održivog turizma Hrvatske“. Konferencija se održana pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova te Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Među zvučnim imenima turističke branše veliku pzornost nazočnih izazvalo je predavanje Tomislava Kovačevića, predsjednika Mreže za održivi razvoj Hrvatske koji je istaknuo značaj konferencije u vremenu kada u svijetu više milijuna ljudi na dnevnoj bazi putuju kao turisti, povezujući na taj način različite kulture svijeta.

-Gospodarski doprinos turizma u svijetu za sve zemlje, osobito za slabo razvijena područja koja su ranije bila siromašna i nepoznata sve dok ih nisu otkrili „turistički nomadi“. Iz iskustva znamo kako svaki stihijski razvoj za sebe veže brojne opasnosti i da su posljedice toga često nesagledive. Uz razvijeni turizam na obali, fokus turističkog razvoja stavlja se na razvoj kontinentalnog turizma te je u tom smislu održivi razvoj turizma nezaobilazna tema svih dionika razvoja. Stoga su na konferenciji uz brojne predstavnike turističkih zajednica sudjelovali i predstavnici gradova, općina i županija te predstavnici LAG-ova kao nezaobilanih segmenata razvoja ruralnih prostora. Održivi razvoj počiva na tri stupa: Ekonomskom, ekološkom i društveno-socijalnom, a održivi turizam upravo je taj koji na najbolji način može povezati ove tri osovine. Konferencija je održana u srcu Like, najpoznatijem Hrvatskom i svjetski poznatom NP Plitvička jezera koji je pod zaštitom UNESCO-a. Važno je naglasiti kako se upravo na području Like provodi jedinstveni projekt utemeljen na održivom razvoju, projekt integralnog gospodarskog razvoja, pod nazivom „Integra Lika 2020.“ kojemu je cilj brendiranje ove destinacije, zaključio je predsjednik Mreže za održivi razvoj turizma Tomislav Kovačević.

Hrvatska predstavlja oazu za turiste iz cijelog svijeta, dok je Lika zajedno s primorskim dijelom uistinu netaknuti biser koji će tek doživjeti pravu turističku valorizaciju. Upravo zbog toga dolazak brojnih stručnjaka iz turizma te čvrstih pobornika održivog razvoja, dali su snažan pečat putu kojim se treba razvijati hrvatski turizam. Uza sve ovo turizam je važan izvor prihoda domicilnog stanovništva, a turisti kao privremeni stanovnici turističke destinacije svoje doživljaje temelje, osim na prirodnim ljepotama i ponudi, upravo na načinu života i običajima lokalnog stanovništva.

M. S.