Izazovi korištenja EU fondova u Ličko-senjskoj županiji

Fondovi
Fondovi
Fondovi

Zastupnica HDZ-a u Europskom parlamentu Ivana Maletić započela je s održavanjem regionalnih konferencija o korištenju europskih fondova. Konferencija “Izazovi korištenja EU fondova u Ličko-senjskoj županiji” održat će se u Gospiću, 15. studenoga, u Kulturno informativnom centru (Budačka 12) s početkom u 13 sati.
Konferencija je namijenjena predstavnicima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, ostalim proračunskim korisnicima, poduzetnicima, nevladinom sektoru te pravnim i fizičkim osobama zainteresiranima za tematiku EU fondova. Konferencija je specijalizirana, temeljena na specifičnostima Ličko-senjske županije uočenim analizom popunjenih upitnika koje su općine, gradovi i Županija dostavili u Ured zastupnice.
Europski fondovi bit će najvažniji izvor financiranja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u sljedećem desetogodišnjem, a negdje i dužem razdoblju. S obzirom da je hrvatska Vlada zakazala s pripremom projekata i pružanjem administrativne pomoći lokalnim jedinicama, Hrvatskoj prijeti opasnost da iskoristi manje od 5 posto dodijeljenih sredstava u prvoj godini članstva.
Prema riječima zastupnice Maletić za iskoristiti 8,1 milijardu eura potrebno je imati pripremljeno i u provedbi 16,2 milijarde eura. Priprema projekata iznosi otprilike 3% do 5% vrijednosti projekta što znači da bi Vlada Republike Hrvatske trebala uložiti preko 800 milijuna eura u pripremu projekata. Vlada za pripremu projekata izdvaja 120 milijuna kuna, a čak i to ne može potrošiti.
“Nesnalaženje Vlade i nerad danas vidjet će se za tri godine kada se budu oduzimala sredstva. Naš cilj je uspješno korištenje EU fondova u Republici Hrvatskoj i zato nećemo prestati inzistirati na tome da Vlada gradi administrativne kapacitete u sustavu i hitno započne s intenzivnim i financijski značajnim ulaganjima u pripremu projekata” – zaključila je Maletić.
Regionalne konferencije organiziramo kako bismo lokalnim jedinicama i svim zainteresiranima pomogli u razumijevanju problematike europskih fondova i mogućnostima koje se njihovim korištenjem otvaraju. Cilj je pokazati Vladi da na lokalnoj razini ima puno vrijednih projekata, znanja, kreativnosti i energije, ali i da Hrvatskoj nedostaje aktivna, pametna Vlada koja će strateški dobro definirati ciljeve i prioritete te iskoristiti financijske instrumente Europske unije i usmjeriti ih na intenzivnu pripremu projekata.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti do 14. studenoga 2013. na e-mail ivana.petricko@imured.hr ili pozivom na telefon: 091 5853 599.

L.O.

Nastavak ispod oglasa