Izbori u Ličko-senjskoj županiji: Pobjeda HDZ-a u Gospiću, Otočcu, Senju i Novalji

Kako je već i poznato, HDZ-ova Domoljubna koalicija relativni je izborni pobjednik s osvojenih 59 mandata, a iznenađenje izbora Most nezavisnih lista s 19 mandata. SDP-ova koalicija Hrvatska raste ima 56 mandata, IDS tri, HSSB i stranka Milana Bandića po dva, po jedan Uspješna Hrvatska i Živi zid.

Gospić ponovno rekorder, Lika ponovno plava

HDZ je u Lici ostvario očekivani rezultat. Tako je Gospić ponovno državni rekorder s 67% potpore Domoljubnoj koaliciji. Osim u Gospiću, HDZ je slavio i u svim gradovima (Otočac, Senj, Novalja), i u općinama; Karlobag, Lovinac, Brinje, Perušić i Plitvička jezera. SDP je pobjedio u općini Vrhovine i Udbina, gdje je većinsko stanovništvo srpske nacionalne manjine.

Ivani Tomaš potpora od 11% u Otočcu

Iako ne čudi, pobjeda HDZ-a u Otočcu uvjerljivija je nego se to očekivalo (55%). Tako je u Otočcu, stranka Milana Bandića, čija je nositeljica liste za IX. izbornu jedinicu Ivana Tomaš, a koju je podržao gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac doživjela debakl. U Otočcu je od stranke Milana Bandića bio bolji i SDP koji je osvojio 18% potpore birača. Valja napomenuti i to da je u Gospiću stranku Milana Bandića podržao Karlo Starčević i dio oporbenjaka, ali rezultat je bio još gori – 2.51%.

L.O.