Izbori za mjesne odbore pokazali opći raskol u stranačkim redovima

Što je dovelo do katastrofalnih rezultata i tko je sve zakazao u OO HDZ-a Plitvička Jezera?  Tomislav Užarević  ostao kao jedini kandidat za predsjednika HDZ-a nakon raspuštanja organizacije. Da HDZ u Lici tone nakon političkih turbulencija i nije neka vijest, pa možda ni ovaj izborni rezultat za članove vijeća mjesnih odbora u Općini Plitvička Jezera. Podsjetimo, još u prosincu 2017. godine kada je nakon gubitka lokalnih izbora raspuštena Općinska organizacija HDZ-a, počeo je totalni raskol unutar stranke. Bolji poznavatelji prilika u Korenici tvrde kako je sve to najmanje kriv bivši načelnik Boris Luketić koji je do tada dobro surađivao sa lokalnim stanovništvom srpske nacionalnosti bez kojih je uostalom i nemoguće dobiti izbore. Za povjerenika je tada imenovan Tomislav Užarević, inače predsjednik jednog od sindikata u Hrvatskim šumama, koji nakon izbora kreće u unutarstranačke obračune sa neistomišljenicima. Da je tome tako svjedoče ključna previranja koja se dešavaju uoči samih prijevremenih unutarstranački izbora za predsjednika općinske organizacije HDZ-a Općine Plitvička jezera, prvi puta po načelu “jedan član, jedan glas”. Samo desetak dana prije održavanja unutarstranačkih izbora u nerazjašnjenim okolnostima dotadašnji predsjednik OO HDZ-a Boris Luketić povlači svoju kandidaturu, dok druga kandidatkinja Marija Marijanović koja je sakupila potpise za kandidaturu po tvrdnjama tadašnjih političkih aktera istu i ne predaje. Izbori su održani 27. svibnja, a Tomislav Užarević kao jedini kandidat za predsjednika postaje predsjednikom Općinske organizacije HDZ-a Općine Plitvička Jezera. Samo dan kasnije održana je i Izborna skupština općinske organizacije HDZ-a Općine Plitvička Jezera u Korenici kojoj se odazvalo samo 57 izaslanika, što i ne čudi  jer se sve dešavalo nekoliko mjeseci nakon ostavke Darka Milinovića  sa čelnog mjesta ličkog HDZ-a. Ne treba zaboraviti kako je Užarević još početkom 2017. godine bio jedan od kandidata za fotelju direktora Plitvičkih jezera, koja mu je tada izmakla, da bi u nju sjela Atonija Dujmović, tadašnja zaposlenica Parka što mu nije dobro sjelo, a što i ne čudi s obzirom da se radi o ustanovi čiji budžet premašuje gotovo 300 milijuna kuna godišnje, službena vozila, kartice…

Od samog Užarevića se očekivalo da stabilizira stranku i okupi članstvo prije izbora do čega ipak ne dolazi. Dapače, umjesto rasta dolazi do potpunog pada čime se jasno pokazalo da su podjele još dublje i da postoje frakcije unutar stranke za koje je dobrim dijelom i sam on kriv odbacivši brojne dosadašnje članove vodstva i dok kroz fotelju upraviteljice šumarije u Korenici, o čemu potiho pričaju Korenični, u kojoj sjedi njegova supruga Terezija Užarevića, održava dio političke moći u Plitvicama.

Nastavak ispod oglasa

Jedno je sigurno, a što su pokazali i ovi izbori da zajedništva u HDZ-u  u Plitvicama nema, da Užarevića nije čovjek koji može okupiti članstvo, pokrenuti teren i dovesti HDZ na vlast u općini, te da su ga isti ti članovi u potpunosti bojkotirali.

L.O.