Izdan crveni alarm: U dijelu zemlje pljuskovi, u drugom toplinski val

Vruće i nestabilno bit će poslijepodne i u gorju, uz moguće lokalne pljuskove. Veći će dio dana, kao i na sjevernom Jadranu, prevladavati sunčano. Vjetar uglavnom slab pa će more biti mirno ili malo valovito, javlja Večernji.hr

Danas će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčano, a prijepodne u većini predjela i sasvim vedro. Poslijepodne će mjestimice biti i umjerene naoblake. Vjetar uglavnom slab pa ujutro u riječnim dolinama može biti kratkotrajne magle, prognozira za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Nastavak ispod oglasa

I u središnjoj će Hrvatskoj noć biti toplija od prethodne. Dan početi vedrinom, poslijepodne će biti više oblaka, i to vertikalnog razvoja pa će biti mjestimičnih pljuskova praćenih grmljavinom. Zapuhat će slab i umjeren sjeveroistočnjak. Najviša dnevna temperatura bit će između 32 i 35 °C.

Vruće i nestabilno bit će poslijepodne i u gorju, uz moguće lokalne pljuskove. Veći će dio dana, kao i na sjevernom Jadranu, prevladavati sunčano. Vjetar uglavnom slab pa će more biti mirno ili malo valovito.

U Dalmaciji od srijede velika opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje. Bit će pravo ljetno vrijeme pa će mnogi tražiti osvježenje u moru ili rijekama, no ipak sredinom dana valja izbjegavati boravak na suncu zbog vrlo visokog UV indeksa.

I na jugu Hrvatske prevladavat će vedrina uz slab vjetar. Nakon tople, ponegdje i vrlo tople noći već do podneva biti vruće, a najviša temperatura zraka bit će između 31 i 36 °C.

U nastavku tjedna na Jadranu neće biti većih promjena. Zadržat će se pretežno sunčano vrijeme, a tek će rijetko biti moguć poneki neverin uz obalu. Na kopnu će prevladavati sunčano i vruće, no budući da će biti nestabilno treba računati na pljuskove, a lokalno i na pokoje nevrijeme, osobito u četvrtak i petak, prognozirala je dr. sc. Tanja Renko.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za toplinski val prema kojem će najveća opasnost biti u subotu, 1. kolovoza, na području Knina, Rijeke i Splita.

L.O.