Vrijeme uoči ovogodišnjeg zaštitnika pomoraca, svetog Nikole, za njih i ostale na Jadranu nije bilo povoljno, a na sam također iznadprosječno topli spomendan bit će još nepovoljnije, čak opasno – objavljena su upozorenja crvenog, najvišeg stupnja, piše za HRT meteorolog Zoran Vakula.

Veći dio dana puhat će jako i olujno jugo, ponegdje i orkansko pa će more biti većinom jače valovito, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana moguće čak i uzburkano, a mjestimice će pasti i obilna kiša.

– Već danima se povećava vjerojatnost za jako nepovoljno vrijeme u nedjelju na Jadranu i područjima uz njega, a sada je vjerojatnost vrlo velika – gotovo je sigurno – da će vrijeme biti opasno, kao rijetko kada. Puhat će često olujno pa i orkansko jugo, pri čemu će more biti jače valovito pa i uzburkano, a ponegdje će pasti i obilna kiša, istaknuo je Vakula za Jutarnji.

– DHMZ je objavio upozorenja najvišeg, crvenog stupnja za jugo, te narančastog za kišu, podsjeća HRT-ov meteorolog i dodaje:

– Mnogi otoci ostat će bez redovitih trajektnih linija.

Vakula kaže i da će u sjevernijim hrvatskim krajevima za mnoge će biti znatno povoljnije, iako uz južinu ne posvuda tiho i suho.

I u manje toplom novom tjednu povremeno će padati kiša, i dalje češća i obilnija na Jadranu i područjima uz njega, a u gorju će vrlo vjerojatno gdjekad biti i snijega.

Na Jadranu će nastaviti prevladavati umjereno i jako jugo, a uz obalu sjevernog dijela istočnjak i bura, zaključuje Vakula na internetskim stranicama HRT-a.

L.O.