Nakon duljeg perioda nestabilnog vremena, u kojemu smo imali nekoliko toplih dana koje bi pratilo nevrijeme, do kojeg je najčešće dolazilo vikendima, hrvatski meteorolozi najavljuju zatopljenje i toplinski val.

Tako su već od sutra na snazi upozorenja od toplinskog vala i visokih temperatura, javlja Index.hr

Sutra prvo upozorenje od toplinskog vala, najgore u četvrtak i petak

Upozorenje za toplinski val DHMZ izdaje po gradovima koji predstavljaju regije po kojima rade svoje prognoze. 

Prva upozorenja su na snazi već od sutra. Tako je od sutra proglašena umjerena opasnost od toplinskog vala za Zagreb, Karlovac i Knin.

Isto upozorenje širi se već u srijedu pa je na snazi umjerena opasnost od toplinskog vala za Osijek, Zagreb, Knin i Rijeku. 

U četvrtak je isto upozorenje na snazi za Osijek, Karlovac, Gospić, Knin, Split i Dubrovnik, dok je za Rijeku proglašena velika opasnost od toplinskog vala.

Kada se radi o petku, za Karlovac, Gospić, Split i Dubrovnik je proglašena umjerena opasnost od toplinskog vala, dok je za Knin i Rijeku proglašena velika opasnost.

Vakula: Sredinom tjedna valja upozoriti na pljuskove i grmljavinu

O opasnosti od toplinskih valova govori i Vakula u prognozi za HRT.

Vakula javlja kako ćemo u ovome tjednu imati više ljetni ugođaj nego prije, osobito na Jadranu. Uz prevladavajuću vedrinu noći će na Jadranu biti tople, a dani vrući, i to toliko da će postojati najprije umjerena, zatim i velika opasnost od toplinskog vala, koji može utjecati na zdravlje i ponegdje u unutrašnjosti, u kojoj sredinom tjedna opet valja upozoriti i na mogućnost lokalnih pljuskova i grmljavine.

Sutra počinje iznadprosječno vrijeme

“U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčano, čak i vedro, ujutro uz sumaglicu, ponegdje i kratkotrajnu maglu, osobito uz vodene površine. Nakon prijepodneva, kada je moguć slab vjetar, zapuhat će gdjegod umjeren jugoistočnjak. Najniža temperatura zraka od 16 do 18 °C, a najviša između 33 i 34 °C.

I u središnjoj će Hrvatskoj, uz sunčano vrijeme, biti iznadprosječno toplo. Štoviše vruće, uz mjestimice umjerenu opasnost od toplinskog vala, koji može utjecati na zdravlje, osobito u Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. Ponegdje će opet biti jutarnje magle pa budite oprezni u prometu.

I u nekim kotlinama u gorskoj Hrvatskoj magla će ujutro smanjivati vidljivost, a sumaglica je moguća i na sjevernom Jadranu. Utorak će biti još stabilniji i topliji od ponedjeljka, uz također sunčano vrijeme, većinom i vedro. Vjetar slab ili čak tiho, uz more mirno i malo valovito, temperature uglavnom između 21 i 25 °C. Jutarnja temperatura zraka od 13 do 16 °C, na Jadranu od 18 do 22 °C, a poslijepodnevna od 30 do 32 °C.

Još viša u vedroj Dalmaciji, u unutrašnjosti i oko 35 °C, pa postoji umjerena opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje. Uz obalu će osvježenje tijekom dana donositi slab do rijetko gdje umjeren maestral, a i more temperature 22, 23 °C. No u noći i ujutro neki bi se mogli žaliti na toplinu i sparinu, osobito na splitskom području.

Većinom topla noć i vruć dan bit će i na jugu Hrvatske, uz nebo bez oblaka te slab vjetar, poslijepodne ponegdje i umjeren maestral, zbog kojeg će more biti malo do umjereno valovito”, prognozira Vakula.

U ostatku tjedna vruće, ponegdje i nestabilno

“I u nastavku tjedna bit će uglavnom vruće, uz poneku toplu noć i u mnogim krajevima kontinentalne Hrvatske. No bit će opet nestabilno, najprije većinom u gorju i uz granicu sa Slovenijom, zatim još ponegdje istočnije i južnije. Osim zamjetnijeg lokalnog razvoja oblaka, povećava se i vjerojatnost za pljuskove s grmljavinom, a ne smije se isključiti ni mogućnost olujnog nevremena s tučom.

Na Jadranu stabilnije, čak pretežno vedro, osobito u srijedu, te uz samo mjestimice prolazno umjeren vjetar, većinom maestral. Na sjevernom dijelu bit će i bure, koja u četvrtak podno Velebita lokalno može biti i jaka. Noći će biti tople, a dani vrući, uz najprije umjerenu, od petka sve češće i veliku opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje”, prognozirao je Vakula za HRT.