Prije početka aktualnoga sata na gradskom vijeću Grada Gospića, vijećnica Sanja Rukavina (HSP-HSLS) zatražila je u ime kluba vijećnika da se s Dnevnog reda ukloni 18. točka koja se odnosi na program Hrvatskoga radia Gospić.

– Točka je je nepripremljena i nije usklađena s civiliziranim normama. Hrvatski radio Radio Gospić d.o.o. je trgovačko društvo koje ima svoga direktora i nadzorni odbor nad čijim radom je obavljen nadzor državne revizije zbog velikih dotacija iz proračuna. u tom nalazu je utvrđeno da ovo trgovačko društvo nema ni dugogodišnji ni godišnji prOgram ni finacijske programe niti naturalne pokazatelje. program koji je dostavljen vijeću nije potpisan, nema žiga, ne zna se tko ga je usvojio, a još manje tko ga je napisao. kao takav nije akt. ni iz čega se ne može iščitati na što se odnosi 615. 625 tisuća kuna. Predlažemo da se točka skine s dnevnog reda i usvoji na sljedećoj sjednici, kazala je.

– Program je dostavio Hrvatski radio, tu nema apsurda. Spomenuli ste njihovu reviziju, moram odmah reći da je sve zakonski. Naveli ste dobro da je su većinski vlasnici Grad Gospić i Ličko-senjska županija, preko 50 posto, a idemo premo tome da budu 100-postotni vlasnici. Ne vidim razloga zašto ova točka ne bi bila dio dnevnog reda, odgovorio je te je s 9 glasova protiv isključivanja i 8 za točka ostala dijelom dnevnoga reda, odgovorio je zamjenik gradonačelnika Ivan Biljan.

Aktualni sat započeo je 15-minutnom raspravom između SDP-ovog vijećnika Nikole Marasa i gradonačelnika Gospića. Uz pitanja o stanovina na Ličkom Osiku i suvenirnice u MC Nikola Tesla, gradonačelnika je prozvao zbog kupnje glasova tijekom drugoga kruga za izbor gradonačelnika.
– Za vrijeme drugog kruga izbora išli ste po glasove u Medak, Mogorić, Vrebac i zahvaljujući tim glasovima ste pobijedili. S obzirom da ste tamo sve obećavali, kako se može dogoditi da na glavnoj državnoj cesti prema Gračacu nema javne rasvjete u Metku, a s druge strane privatni posjedi imaju rasvjetu.
– Nemam se namjeru pravdati niti odgovarati na laži. Ja se ne sramim tih glasova, kazao je između ostaloga Krmpotić.

SDP-ova vijećnica Marijana Musić-Mašić, profesorica u Gimnaziji, kazala je kako su učenici u jednome eseju pisali kako žele napustiti Gospić.
– Svi su razočarani, mene srce i duša boli. Molim vas da svi zajedno razmislimo o tome, napravimo perspektivu i budućnost za naše mlade ljude da Gospić ne bude grad slučaj.

– Ako aludirate da mi ne činimo dovoljno, da smo autistična skupina koja samo gleda svoje fotelje, to nije točno. Zašto kao članica svoje stranke niste digli glas kao što su vaše kolege u Rijeci, kao župan Komadina koji je rekao da je protiv novog zakona kojim se područje od Zagreba do mora uništava. Vi ste izabrani na jedoj listi i snosite sve pozitivno i negativno, kazao je gradonačelnik Krmpotić.

Vijećnici su postavljali pitanja o stanovima na Ličkom Osiku, problemu kojega se dotaknu gotovo svaku sjednicu, klizališta u Gospiću, regulacije prometa, groblja…

Posljednje pitanje postavio je Ernest Petry (HNS) vezano za ograđeno parkiralište tik uz gradski korzo.
– Što je grad poduzeo u zoni korzo, na zemljištu neposredno uz korzo gdje se dugi niz godina koristlo parkiralište, a ono je ograđeno, a zahvaćena je zona korza. Provjerio sam u zemljišnim knjigama, radi se o privatnoj parceli. Došao sam do informacija da je ta osoba gradu nudila otkup parcele. Trenutno su uništeni poduzetnici na korzu koji nemaju gdje parkirati automobile kao ni predstavnici ustanova u strogom centru grada. Da li je grad što poduzeo i da li se razmišlja o otkupu zemljišta? To je interes svih nas koji tu živimo.
– Slažem se da za uslužne djelatnosti na korzu to nije dobro. Taj dio ograde do korza je sporan jer ne mogu ograditi javnu površinu tako da oko toga radimo konzultacije. Koliko imam informacija, ta obitelj se nalazi u Čileu, a sadašnja cijena je preskupa za gradski proračun, ali svoje interese ćemo svakako zaštiti, zaključio je Krmpotić.

Tek 19. točka Dnevnog reda bio je Proračun za 2015. za koji je gradonačelnik kazao da će iznositi 71.959.377 kuna.
– – Bitna stvar koju treba naglasiti, a koja je značajno utjecala na prihode i rashode ovog proračuna, su izmjene dvaju zakona – Zakona o izmjeni poreza na dohodak i Zakona o regionalnom razvoju gdje je po prvom zakonu Gospić, kao i većina gradova, ostao bez 10 posto prihoda od poreza na dohodak odnosno oko 2,7 milijuna kuna, a prema zakonu o regionalnom razvoju ostao bez 11-12 milijuna kuna. Država je napravila neke kompezacijske mjere i za ovu godinu vratila 10 milijuna tako da smo u minisu oko 3,5 milijuna kuna. Međutim, to nije više naš novac nego državni koji ima striktno određenu namjeru, a to je gradnja, EU fondovi, energetika. Da bi složili balansirani proračun morate voditi računa o tim činjenicama. Svi znaju da se gradovi nalaze u problemima i vjerujte meni da će na proljeće pljuštat rebalansi, kazao je Krmpotić.

Dodao je kako se građanima ništa ne mijenja.
– Za građane je bitno nekoliko stvari: nema povećanja prireza, poreza, nema povećanja cijene dječjeg vrtića, nema povećanja komunalnih naknada za fizičke osobe, socijalni program ostaje isti, svi programi od pomoći u nastavi do kuhinja u školama, sve ostaje isto. Održavanje cesta, rasvjeta, ostaje isto ili se povećava, a gradnja se također značajno povećava. Izdvojit ću samo par projekata, to je gradska tržnica, kanalizacija, otpad… Gradski zaposlenici i zaposlenici ustanova ostaju bez regresa i bez božićnica. Naknade članovima upravnog vijeća i gradskog vijeća snizuju se za 15 posto, objasnio je te kazao kako se razmišlja o uvođenju imovinskog cenzusa za prijevoz učenika ili stipendije.

Iva Vidović Pocrnić