Izgradili novu zgradu, nemaju uporabnu dozvolu

Na mjestu nekadašnjeg starog vojnog magazina na Forcuranju u Otočcu, u kratkom je roku izgrađen više stambeni objekt, lijepog izgleda i po svemu sudeći po svim pravilima građevinske struke.  Ministarstvo regionalnog razvoja i fondovi Europske unije osigurali su 6,2 milijuna kuna za njenu izgradnju a radove je obavila garđevinska tvrtka „Građevinarstvo“ iz Sv.Ivana Zeline.

Više stambeni objekt namijenjen je bivšim korisnicima stanarskih prava, a kako je vidljivo iz popisa i kako govore stanovnici Otočca, rješenja o dodjeli stanova dana su osobama koje su za vrijeme Domovinskog rata napustile Otočac odnosno Vrhovine, ali po zakonu imaju pravo na stambeno zbrinjavanje. Zgrada je površine 1.776 m2, zauzimat će površinu 480,60 m2, a građevinska bruto površina (sve etaže) iznosi 1.693,00 m2. Neto korisna površina će iznositi 1.212,75 m2. Zgrada ima 19 stambenih jedinica i spremišta u podrumu, a veličina stanova kreće se od 32,90 do 75,80 četvornih metara. Podijeljena je na 2 ulaza koji su orijentirani prema sjeveru gdje se nalazi prometnica. Stručni nadzor nad radovima provela je  tvrtka NOVA – INVEST d.o.o. iz Gospića.

Nastavak ispod oglasa

Ono što u cijeloj ovoj priči u najmanju ruku izgleda neozbiljno je podatak da iako je zgrada izgrađena još prošle godine ona je „na čekanju“, stanari nisu uselili. Kako smo doznali u Sektoru za provedbu stambenih programa problemi su nastali oko rješavanja imovinsko pravnih odnosa za zemljište trafostanice, čiji se predmet nalazi u Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom u (DUDI) i čeka se njihov odgovor, odnosno odluka. Tu je i pitanje Energetskog certificiranja zgrade, čije je  ugovaranje tvrtke za certifikate u postupku javne nabave, nakon čega slijedi tehnički pregled (za što je nadležan Upravni odjel za graditeljstvo, zaštitu okoliša i prirode, te komunalno gospodarstvo u Ličko-senjskoj županiji), te izdavanje Uporabne dozvole.

Po sadašnjim informacijama, nakon godine dana čekanja, ti poslovi trebali bi se riješiti za mjesec ili dva.

Rješenja za nove stanove dobili su: Novak Dragičević, Mirjana Bobić, Dušanka Dragoljević, Janko Narančić, Mara Svilar, Bosiljka Uzelac, Veljko Čuturilo, Vida Đerić, Savka Jović, Milan Dorontić, Vida Kuga – Ignjatov, Zorica Janković, Milorad Cvijić, Nada Samardžić, Katarina Barišić.

Za 15 stambenih jedinica već su ranijih godina izdane odgovarajuće suglasnosti (14 obitelji BNSP i 1 obitelj iz kategorije ostalih korisnika) dok za preostala 4 nepodjeljena stana biti će dodjeljena na korištenje korisnicima s A/C Liste prvenstva za 2014. godinu.

Dražen Prša