Izložba autohtonih pasmina stoke okupila brojne uzgajivače i posjetitelje

Na stočnoj tržnici pored Gospića jutros je otvorena izložba autohtonih pasmina stoke najčešće vezane uz ličko podneblje. Posjetitelji su mogli vidjeti pasmine konja posavski i hrvatski hladnokrvnjak, goveda pasmine buša i ovce ličke pramenke. Uz Ličko-senjsku županiju kao glavnog organizatora ovaj dio manifestacije „Jesen u Lici“ pomogla je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.

Udruga uzgajivača goveda pasmine buša na nacionalnoj razini ima sjedište u Gospiću pa se nazočnima obratio tajnik udruženja Ante Franić, ugledni uzgajivač iz Gospića.

-Drago mi je što smo mi uzgajivači goveda buše započeli jednu ozbiljnu i pozitivnu priču koja se proširila po cijeloj Hrvatskoj. Danas smo ovdje u Gospiću prezentirali ukupno 20 autohtonih hrvatskih pasmina pa smo se i po tome približili broju kakve viđamo u državama Europske unije. Stoga sam uvjeren da ćemo tako nastaviti i s ponosom prezentirati ta bogatstva s kojima raspolaže Hrvatska, rekao je Ante Franić.

Slično je govorio i Zdenko Ivkić iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

-Moram reći da sam ponosan što je ovo jedina izložba u Hrvatskoj koja bilježi stalni porast broja izlagača i autohtonih pasmina, dok ostale slične izložbe stagniraju ili opadaju. Ovdje će biti izloženo ukupno 160 grla autohtonih pasmina. Zato bih se još jednom zahvalio organizatorima i uzgajivačima što su si dali truda da bi javnosti prikazali dio bogatstva s kojim raspolažemo. Tim prije što su neki uzgajivači došli izdaleka. Zato vjerujem da je „Jesen u Lici“ na najboljem putu da postane najveća tradicijska izložba u Hrvatskoj, posebno po pitanju autohtonih pasmina stoke, istaknuo je Zdenko Ivkić.

Ravnatelj uprave za stočarstvo Ministarstva poljoprivrede Zdravko Barać također je posebno pohvalio kvalitetu ove izložbe i njenu odličnu organizaciju.

-Upućujem iskrene čestitke uzgajivačima i Ličko-senjskoj županiji koji zajedničkim trudom pokazuju da je ovo izložba koja se i dalje razvija i širi te da svojim kvalitetama daleko nadilazi neke slične manifestacije. Posebno zahvaljujem županu Petryju koji je od ranije naglasio kako uz tradicijsku izložbu zanata i proizvoda ovoga kraja želi imati vrhunsku izložbu autohtonih pasmina stoke i pokazati sve one vrijednosti ove, ali i drugih županija. U tom smislu je ove godine načinjen značajan iskorak.
Druga vrijednost ove izložbe je činjenica što je ona bazirana na izvornim hrvatskim pasminama, dijelu naše hrvatske nacionalne baštine s kojom se svakako moramo ponositi, istaknuo je Zdravko Barač iz Ministarstva poljoprivrede.

U kontekstu dosadašnjih Mjera potpore uzgajivačima stoke Barač je istaknuo brojne poticaje koji svakako pomažu poljoprivrednicima da ostvare olakšanje u svojem poslu. Pri tome je resorno Ministarstvo zadržalo Mjere kojima se olakšava uzgoj autohtonih uzgojnih pasmina.

L.O.