Muzej Like Gospić od danas je posjetiteljima omogućio razgledanje još jedne atraktivne izložbe. Postav pod nazivom „Barun Trenk, Novo lice legende“ kazuje nam mnoge detalje vezane uz život ove povijesne ličnosti. Riječ je o međunarodnoj izložbi, prvoj ovakve vrste koja dolazi u Gospić. Pripremio ju je Muzej grada Brna, a za hrvatsku publiku su ga prilagodili Gradski muzej Požege u suradnji s Muzejem Slavonije, Muzejem grada Pakraca i Gradskim muzejem Bjelovara. Svečano otvaranje ove izložbe je odgođeno zbog epidemiološloh razloga.

Barun Franjo Trenk rođen je 1711. u Italiji u obitelji pruskih korijena, a umro u tamnici 1749. u Brnu u Češkoj. Svoj život je proveo služeći kao profesionalni vojnik u mnogim vojskama, a posebno se istaknuo ratujući za Habsburšku Monarhiju u doba carice Marije Terezije. Njegov život je velikim dijelom bio vezan i uz Hrvatsku, točnije Slavoniju u kojoj je odrastao, obrazovao se i bio veleposjednik. Osnovao je 1741. posebnu pukovniju sačinjenu od slavonskih dobrovoljaca koja će kasnije poznati poznata kao „Trenkovi panduri“, a koji su ga pratili u njegovom ratnom putu. 

Nakon smrti, pokopan je u kriptu u kojoj se njegovo tijelo prirodno mumificiralo i time omogućilo modernim istraživačima da proniknu u tajne njegovog turbulentnog života. Metodama forenzičke rekonstrukcije, izrađena je realistična slika njegovog lica i tijela, otkrivene su traume koje je pretrpio i životne navike koje su ga obilježile. 

U doba njegovog života, Gospić je prvo postao sjedištem velikog kapetane Like i Krbave, a kasnije i sjedište Ličke pukovnije Hrvatske vojna krajine. Barun Trenk je jedan od najupečatjivijih i najprepoznatljivijih ličnosti iz vremena Vojne krajine i kroz njegov život se može iščitati sva slava i tragedije koja je obilježila brojne slične sudbine vojnika koji su služili na granici velikih carstava. 

Izložba će se moći razgledati od 3. prosinca 2020. do 6. siječnja 2021., svakim radnim danom od  9  do 15 sati.

L.O.