Izložba kao podsjetnik slavne prošlosti

Sinoć je u Malom salonu Muzeja Like Gospić otvorena izložba pod naslovom „Stoljeće nakon Laszowskog“ posvećena Emiliju Laszowskom Szeiga, uglednom i marnom sakupljaču i štovatelju povijesne kulturne baštine koji je djelovao na prijelazu iz 18. na 19. stoljeće.

Izložbu su zajednički realizirali Hrvatski restauratorski zavod, Hrvatski državni arhiv,Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“ i Muzej Like Gospić. Prigodnim slovom okupljenima se najprije obratila ravnateljica Muzeja Like Gospić prof. Vesna Bunčić, predstavivši prof. Maria Brauna iz Hrvatskog restauratorskog zavoda koji je govorio o velikom opusu Laszowskog, čiji se angažman očitovao u rasponu od heradlike, pečatoslvlja, preko fotografije, konzervatorstva do povijesti umjetnosti. Autorica izložbe dr.sc.Tajana Pleše dala je prikaz Laszowskog kao osobe osebujnih manira i sklonosti, visoko obrazovanog plemića koji je svojom širokom lepezom aktivnosti blistao u vremenu u kojemu je živio. Pročelnik Gospićkog stola Družbe „Braća hrvatskog zmaja“, župan Milan Kolić zahvalio se autorima izložbe na prezentaciji dijela povijesne baštine kojom jeEmilij Laszowski od zaborava otrgnuo stare hrvatske utvrde

Nastavak ispod oglasa

-Lika i Hrvatska su, nažalost, prečesto obojene crvenom bojom razaranja i ratova pa je najveći dio srednjovjekovnih zdanja nepovratno devastiran. Dio tih građevina je saniran, a dio još uvijek uporno odolijeva zubu vremena i upravo nas to podsjeća na našu obvezu prema očuvanju naše slavne povijesti. Trebamo se ugledati na zaljubljenike i štovatelje povijesti kakav je bio Emilij Laszowski koji je svoj život posvetio znanstvenim istraživanjima i zaštiti kulturne baštine, rekao je između ostaloga župan Kolić i izložbu proglasio otvorenom. Na izloženim panoima predstavljene su fotografija 19 srednjovjekovnih utvrda, s reprodukcijama fotografija Emilija Laszowskog i fotografijamaiz današnjih vremena.

H. J.