Izložba Nine Salkića „ Jedno ime, jedan svijet … Velebit“

0

U čast „Dana planina“ Gradska knjižnica Senj je organizirala višeslojnu i zanimljivu večer koja je objedinila i predstavila umjetnički i znanstveni rad. U prepunoj knjižnici okupljeni su imali prilike uživati u predivnim radovima umjetnika-fotografa Nina Salkića pod nazivom „Jedno ime, jedan svijet… Velebit!”, uz arheološko predavanje dr.sc. Vedrane Glavaš.
Nino i Vedrana zaljubljenici su u našu najveću planinu, u naš Velebit. Svaki od njih Velebit sagledava iz svoje perspektive, ali ono što ih povezuje je ljubav i briga za taj kraj. A, kad nešto voliš, to se vidi kroz riječ,kroz rad, kroz sliku, kroz sjaj u očima.
Međunarodni dan planina obilježava se svake godine 11. prosinca, i to od 2003. godine odlukom UN-a, a s ciljem upoznavanja šire javnosti s planinskim područjima, njihovim vrijednostima i problemima. I mi se večeras pridružujemo tome cilju stavljajući naglasak na planinu koja nam je svima bliska i draga-na Velebit, rekla je uvodno moderatorica Ana Prpić Rogić, ravnateljica Knjižnice.
Ravnateljica je predstavila mladog fotografa naglasivši da je ljubav prema prirodi i fotografiji duboko usađena u njega, a to je rezultiralo sjajnim fotografijama i mnogim aktivnostima kao što je sudjelovanje u grupnim izložbama te suradnja s mnogim institicijama i udrugama vezanima za fotografiju te zaštitu i očuvanje prirode. Salkićeva izložba „Jedno ime, jedan svijet… Velebit!” splet je prekrasnih fotografija nastalih kroz godine autorovih planinarenja i pješačenja podno i na planini Velebit. Svaka slika priča svoju priču-autor nas kroz izložbu vodi na put kroz brojne krajolike naše najljepše planine, upoznaje nas s njenim biljnim i životinjskim svijetom te načinom življenja sa i od planine Velebit.
Na prvi dio večeri odlično se nadovezalo predavanje dr. sc. Vedrane Glavaš „Prapovijesni Velebit – suživot čovjeka i prirode”. Dr. Glavaš je vrlo uspješna arheologinja sa zapaženim rezultatima i karijerom koja se već kao student uključila u aktivno praksiranje, a nakon diplome intenzivirala je svoja istraživanja i usavršavanje. Trenutačno je zaposlena kao poslijedoktorant na Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru i autorica je brojnih znanstvenih članaka, izlaganja i radova. U predavanju je dr. sc. Glavaš predstavila svoja istraživanja primorske padine Velebita u željeznom dobu. Iako je ta strana Velebita danas uglavnom nenaseljena, veliki broj arheoloških lokaliteta dokazuje intenzivnu naseljenost planine još u željeznom dobu. Gradine su osnovni tip lokaliteta koji se pojavljuje u ovom periodu, a osim o gradinama, na predavanju je bilo govora i o svakodnevnom načinu života prapovijesnog stanovništva na toj strani Velebita.
I organizatori i sudionici zadovoljni su jer su svaki na svoj način ukazali publici na ljepote i raznolikosti našeg Velebita, ali i uputili na opasnosti i probleme koji dolaze upravo od strane čovjeka.
Nakon službenog dijela večeri okupljeni su se nastavili družiti i razgledavati izložbu uz ugodan razgovor i prigodni domjenak.
Izložba Nina Salkića je prodajnog karaktera i može se razgledati sve konca siječnja sljedeće godine u radno vrijeme knjižnice. Sve informacije o cijenama i rezervacijama možete dobiti na pultu Gradske knjižnice Senj.
GKS