Izložba o nekadašnjim gospodarskim resursima Otočca

U izložbenoj dvorani  Gackog pučkog otvorenog učilišta u Otočcu  otvorena je sinoć treća izložbe serijala „Baština u nestajanju“ posvećenog industriji i industrijskim resursima grada Otočca. Kako je u uvodu istaknula ravnateljica GPOU Nada Avsec ova izložba bavi se otočkom kemijskom i drvnom industrijom, tj. pogonima koji su nosili nazive Cosmochemia i Industrija namještaja Otočac (INO). Od vremena kada je Otočac nekada bio poznato gospodarsko središte s mnoštvom proizvodnih resursa i velikim brojem radnih mjesta uglavnom su danas ostale samo uspomene. O tome će svjedočiti  otvorenje treće i posljednje izložbe serijala posvećenog industriji i industrijskoj baštini grada Otočca.

Da bi ova izložba zaživjela jedna od najzaslužnijih je viša kustosica Muzeja Gacke Snježana Bogdanić. U svojem je izlaganju definirala osnovne značajke ovoga projekta.

Nastavak ispod oglasa

-Kroz zadnja desetljeća kemijska i drvna industrija u Otočcu mijenjale su imena, ali ih najbolje pamtimo kao Cosmochemiju i INO Otočac. Izložba je jedunstvena prilika da čujete  nešto više o industrijskoj baštini našega grada. Prva izložba ovog serijala bila je posvećena Otočkoj pivovari. Lanjska izložba obuhvatila je dvije teme, odnosno kožarsku i tekstilnu industriju „Oteks“. Poveznica večerašnjih tema je ta što je riječ o pogonima koji od svih dosadašnjih tvornica jedine danas rade, ali u znatno smanjenom proizvodnom obimu. Cosmochemia proizvodi svijeće, a INO Otočac rezanu građu, ustvrdila je autorica izložbe Snježana Bogdanić. 

Izložbu je proglasio otvorenom  Slaven Prpić, član Upravnog vijeća GPOU Otočac i zahvalio svima koji su na ovaj način oteli od zaborava ovaj djelić povijesti Gacke doline i grada Otočca. Razlozi gašenja nekolicine industrijskih pogona, nekadašnjih uzdanica gospodarstva Otočca, bili su tehnološka zastarjelost i nekonkurentnost na tržištu.  

M.S.