Izložba “Prilike iz Like”

-
-

U sklopu foruma „Prilike iz Like“, obilježavanja Dana Općine Lovinac 04. Kolovoza i vojno redarstvene akcije „Oluja“ u Domu kulture u Lovincu otvorena je izložba likovnih radova umjetnika Petra Dolića i Petra Hranuellija.
Petar Dolić predstavio se sa četrdesetak reljefa malog formata u drvu. Dolićevi psi, koze, mačke, medvjed, obrađeni su u plitkom reljefu u kojem umjetnik intervenira i obogaćuje ga crtežom slikarske i kiparske senzibilnosti. Imaginarni Dolićev privatni lički zoološki vrt sastoji se od bogatog odabira životinja, od domaćih do egzotičnih, obrađenih originalnim pristupom, unoseći u izgled prikazanih životinja simpatičnu i toplu jednostavnost gotovo diznijevske mekoće. Svakom bi životnom prostoru prisutnost ovih životinjskih likova nadomjestila tako neophodnu vezu čovjeka i životinje, ali i čovjeka i prirode, što u potpunosti potvrđuje uspješnost Dolićevih uradaka kojima nedvojbeno pomiruje bajku i stvarnost. Rođen je u Travniku 1975. godine. Od 1976.godine živio je u Gospiću gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je 1999. godine kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Šime Vulasa, a kao izbornu nastavu pohadao je „Medaljerstvo i malu plastiku“ u klasi prof. Damira Matušića. Član je HDLU-a i ZUH-a. Do danas je izlagao na tridesetak samostalnih izložbi i četrdesetak skupnih izložbi. Autor je brojnih skulptura na javnim prostorima („Tri sunca’ – uvala Vela lozna, Postira; „Podmornica „- Zagrebacki velesajam; „Brod na suhom“- Njemacki park, kraj Bocarskog doma (ZG),“ Spomenik poginulim braniteljima“ u Labinu u sklopu Mediteranskog kiparskog simpozija,“ Jabuka“ u Crnom Lugu, u sklopu Goranske kiparske radionice Lokve…). Uz spomenuto Petar Dolić je i autor „Večernjakove milenijske ruže“ , „Dekanskog lanca“ Veleučilišta Nikola Tesla u Gospiću. Dobtinik je brojnih nagrada (Sveučilišta u Zagrebu, I. nagrada na trijenalu hrvatskog akvarela, II. nagrada za spomenik Oluja 95…)
Petar Hranuelli je prvi hrvatski kipar u povijesti Like koji koristi Lički kamen za skulpturu pronalazeći ga u prirodi od Mazina do Lovinca. Kiparska duša Petra Hranellija je stara. Drevna i puna mudrosti i poštovanja prema materijalu, umijeću i znanju. Obliku i ideji preuzetoj iz nasljeđa predaka što su na samom početku stvaranja antropomorfnih oblika zaustavljali vrijeme. Hranuelli poseže za kamenom, živom materijom koja progovara, sluša i poput Duha svetog govori svim jezicima svijeta, najstarijim jezikom Majke Zemlje. Petar Hranuelli još uvijek traga za kamenom mudrosti, oslobađa tragove života zarobljene u kamenu, njegov duh i dušu, individualnost i besmrtnost. rođen u Supetru na otoku Braču. Izlaže od 1994. godine na tridesetak samostalnih i više od šezdeset skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja. O njegovom umjetničkom radu pisali su istaknuti likovni kritičari: Nikola Albaneže, Nikolina Mahović, Stanko Špoljarić, Rašeljka Bilić, Romina Peritz, Davorin Vujičić, Snježana Kauzlarić … Djela mu se nalaze u javnim i privatnim zbirkama ( Hrvatska, Slovenija, Njemačka, Nizozemska, Italija, Austrija, Srbija, Turska, London, Španjolska… ) Član je HDLU-a Zagreb od 2006. godine. Živi i stvara u Lovincu i Zagrebu.
Dražen Prša/D.J.E/M.K.A.