Viktorija Rabžajeva

Gacko pučko otvoreno učilište Otočac ugošćuje jedno od najglasovitijih imena likovne umjetnosti 20. i 21. stoljeća. U izložbenoj dvorani Gackog pučkog otvorenog učilišta Otočac u petak, 19. prosinca 2014. u 19 sati bit će otvorena izložba radova ruske umjetnice, akademske slikarice i jedne od najvećih svjetskih restauratorica, Viktorije Rabžajeve.
Nakon samo godinu dana od posljednje izložbe održane u Hrvatskoj, zbog velikog interesa za njezina djela, ove će se umjetnica svojim radovima ponovno predstaviti našoj publici.
Viktorija Rabžajeva dolazi iz Ulan Udea, glavnog grada Republike Burjatije, federalne jedinice Ruske Federacije. Osim umjetnošću, koja je protkana i mnogobrojnim motivima njezinog kraja, Viktorija Rabžajeva od 2009. godine radi kao restauratorica u Nacionalnom muzeju Republike Burjatije. Diplomirala je na Državnoj umjetničkoj akademiji u Krasnojarsku u klasi profesora A. A. Pokrovskog, a specijalizaciju završava na Sveruskom umjetničkom restauratorskom znanstvenom centru pod vodstvom akademika I. E. Grabarja. Po završetku specijalizacije upisuje postdiplomski studij Istočnosibirske državne akademije kulture i umjetnosti.
Do sada je autorica svoja djela izlagala na pedesetak skupnih i samostalnih izložbi, a njezini radovi krase mnogobrojne zbirke diljem svijeta. Već spomenuti stalni povratak pejzažima i drugim motivima svakodnevice rodnog kraja ističe autoričinu posebnu vezu s prostorom koji je oblikovao njezin identitet, a njezina umjetnička intervencija u prostor zbilje oblikuje svijet oko nje i na onaj drugi način, u kojem autor oplemenjuje tu istu zbilju. Tridesetak njezinih radova, uglavnom ulja na platnu, grafika i kristala, bit će u sklopu ove izložbe izloženo u Gackom pučkom otvorenom učilištu Otočac.
Izložbu će otvoriti gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac, kojom prilikom će biti i prigodni koncert Divne i Ivana Šimatovića, studenata Zagrebačke glazbene akademije. Izložba će biti otvorena 15 dana, a posjetitelji će je moći razgledati svakim radnim danom u periodu od 8 do 15 sati.
Dražen Prša