Izložba u Mušaluku

0

Kako smo već javljali večeras je u Područnoj školi Mušaluk nakon dugo vremena otvoriti izložba koja će nam predstaviti dosadašnju realizaciju u sklopu “Projekta Mušaluk”. Radna skupina i suradnici ovog projekta kojega provodi OŠ „dr. Franjo Tuđman“ iz Ličkog Osika udružili su snage i napore kako bi ove škola opet dobila stari sjaj.

Govoreći o projektu uređenja Područne škole Mušaluk, ravnatelj OŠ „dr. Franjo Tuđman“ iz Ličkog Osika Antonio Milinović izjavio je svoje zadovoljstvo što je njegov radni kolektiv uz pomoć Grada Gospića i mnogih drugih uspio u ovome projektu.

Oglas

-Sve je krenulo od naših učiteljica koje su nam dale ovu ideju. Ovdje treba spomenuti riječi „rad“ i „ljubav“ jer da toga nije bilo, ova bi škola i dalje bila zapuštena. Osim učitelja velika hvala svima koji su nam pomagali. Zahvala i gradonačelniku Karlu Starčeviću i njegovoj zamjenici Kristini Prša na svesrdnoj pomoći. Kada je god nešto zapelo, nazvali smo „Komunalac“ i njihovi ljudi i strojevi su bili tu.

Projekt Mušaluk je osmišljen zahvaljujući ljubavi, nostalgiji i poštivanju prema struci. Naša kolegica Marijana Binički Orešković ovdje je pohađala školu i onda smo se mi željeli othrvati depopulaciji i napuštanju sela. Hvala svima na pomoći što smo zajednički oživjeli ovu školu. Ovo je tek početak naših aktivnosti u ovoj školi jer ćemo osim igraonice i radionica za djecu poduzeti još niz aktivnosti, zaključio je ravnatelj OŠ Antonio Milinković.

Na rezultatima ovoga projekta zahvalio je gradonačelnik Karlo Starčević prilikom otvaranja izložbe fotografija u koji se vidi kako je škola od zapuštenog zdanja opet živnula.

-Ovdje vidimo djelić naše povijesti, neke elemente koji nam pokazuju kako je izgledala škola prije stotinjak godina. Ovo je tek jedan korak povratka života na selu. Hvala svima koji su u ovome sudjelovali. Stara je istina da naša sela moraju biti bogata, napredna s mnoštvom djece. Dok ne bude tako, dok nam po selu ne budu cvrkutali dječji glasovi, naša će sela odumirati. Vi ste ovdje osmislili predivne stvari na čemu vam svi mi moramo biti zahvalni. Do nedavno je svako ličko selo imalo područne škole pune đaka. Danas su područne škole koje još rade spale na 20-ak đaka. Ovo u Mušaluku je način da se taj negativni trend zaustavi, rekao je gradonačelnik Starčević i izložbu proglasio otvorenom.

L. O.