Foto: MORH / M. Čobanović

Nije treabalo dugo čekati da bi se vojna vježba Hrvatske vojske „Velebit 2018.“ komentirala u našem susjedstvu. Pri tome se na portalu „Kurir“ ističe kako su Srbiju opet zanemarili stavljajući Hrvatsku vojsku na rang-listama iznad Srbije, „vekovnih pobednika u svima ratovima“. Tako se „Kurir“ i još neki srbijanski portali jadaju što je na listi koju je objavio američki sajt „Global firepower“, od 126 najmoćnijih vojnih  sila svijeta Srbija je zauzela 70. mjesto.

-A susjedi iz „lijepe njihove“ 62. mjesto. Dakle, ispred nas! Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da je naša armija zanemarena. Od naše države u regiji se bolje plasirala jedino Hrvatska, dok su Slovenija, Albanija i Bosna i Hercegovina znatno vojno slabije od nas. Zanimljivo je da se na listi nisu našle Crna Gora i Makedonija, jada se ovaj vojni analitičar na portalu „Kurir“.

Neki su tamošnji znalci istaknuli kako se veći dio ove vježbe odvijao na poligonima i resursima koje je gradila bivša JNA, koja je „prorčanski“ odredila mjesta poligona i vojnih baza na tlu RH. Pri tome ističu zrakoplovni kompleks u Udbini i vojni poligon u Slunju.

P.K./L. O.