Pobijedit ćemo na izborima jer želimo čuvati Hrvatsku, poručila je predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor u svojemu govoru izaslanicima 14. Općeg sabora HDZ-a. Pozvala ih je da daju daju sve od sebe kako bi HDZ pobijedio na izborima.

Predsjednica Kosor je članove Hrvatske demokratske zajednice pozvala na zajedništvo i jedinstvo, ističući da nitko ne može skršiti ni uništiti stranku koja je, tada na čelu s Franjom Tuđmanom, stvarala i obranila Hrvatsku, a potom je uvela u NATO te pred vrata EU. „Zbog toga moramo udružiti snage, svaki od nas dati sve od sebe da pobijedimo na izborima, ne zbog nas, ne zbog mene, nego zbog Hrvatske“, poručila je, popraćena gromoglasnim skandiranjem „Jadranka, Jadranka“.

Članstvu je zahvalila što, kako je rekla, ponovno pokazuje pobjednički duh HDZ-a, što unatoč brojnim i učestalim napadima na stranku i njezino vodstvo i dalje imaju povjerenje u vrh HDZ-a. „Hvala vam što ste od prvog dana utemeljenja HDZ-a do danas, a posebno u zadnje dvije teške godine čuvali zajedništvo i pobjednički duh. Pokažimo snagu, zajedništvo, jedinstvo, put kojim ćemo ići, a to je put do pobjede HDZ-a na parlamentarnim izborima“, poručila je predsjednica Kosor.

Snaga HDZ-a, ustvrdila je, izvire iz odanosti prema domovini i svemu što je hrvatsko, te shvaćanju HDZ-a kao najjače nacionalne stranke „koja okuplja sve koji hrvatski misle i dišu“. „I sada je trenutak da okupimo sve one koji hrvatski misle i misle za Hrvatsku. HDZ je oduvijek bio više od naših pojedinačnih sudbina, a to ne mogu shvatiti oni koji mrze i preziru HDZ“, istaknula je. I ovih dana, dodala je predsjednica Kosor, neki se silno trude blatiti HDZ na isti način kao što su 90-tih činili Tuđmanu, jer, kazala je, ne razumiju da HDZ nije samo njegovo vodstvo, „samo ja ni bilo koji pojedinac“, nego da je HDZ „pokretačka snaga hrvatskog naroda“.

„Rado bi neki uništili HDZ. Zašto? Zato što neki mrze HDZ od trenutka kada im je HDZ na čelu s Franjom Tuđmanom srušio komunizam i Jugoslaviju, uništili bi HDZ jer ne mogu podnijeti što nismo dali da se zaborave naši heroji“, istaknula je predsjednica HDZ-a. Pozdravila je sve hrvatske branitelje, sve generale, a poseban pozdrav uputila je stopostotnom ratnom invalidu prve skupine Đuri Glogoškom, čija sudbina, rekla je, najbolje pokazuje kako se SDP-ova vlast odnosila prema braniteljima. „Đuri Glogoškom i njegovim prijateljima zakonom su smanjili prava za 60 posto, a Đuro bez pomoći obitelji ne može popiti ni čašu vode. To zapamtite i neka vas to vodi 4. prosinca na izborima“, poručila je HDZ-ovcima.

Mnogi bi, ističe, uništili HDZ i jer im smeta „što se više ne ide u Beograd po instrukcije, što se Beograd ne pita za dozvolu, što u Beograd ne idu novci koje ovdje mi zaradimo“, te što ne mogu prihvatiti činjenicu da je HDZ uveo Hrvatsku u NATO i uvodi je u EU i što Hrvatska više nikada neće biti usamljena i bez moćnih saveznika. HDZ, dodala je Kosor, žele uništiti i jer se usudio reći da nitko nije iznad zakona te da se moraju procesuirati svi zločini, pa i oni komunistički. Mnoge, naglasila je, smeta i jer je HDZ širom otvorio vrata borbi protiv korupcije. „Do posljednjeg dana svoje političke karijere, a vjerujem da će dugo trajati, trudit ćemo se da borba protiv korupcije dođe do svih stranaka, a naša stranka je u borbi protiv korupcije platila najveću cijenu. No, nećemo prestati dok ta borba ne dođe pred vrata SDP-a, HNS-a, IDS-a i dok ne vidimo što su oni proteklih godina radili i što je istina iz priča koje kruže gradom i Hrvatskom“, poručila je predsjednica Kosor.

Od HDZ-a, dodala je, neki traže da prizna korupciju i ode s političke scene. „Priznajmo da smo htjeli samostalnu, demokratsku, neovisnu Hrvatsku, priznajmo, stali smo uz Tuđmana u obrani Hrvatske u najtežim vremenima borbe za samostalnost, priznajmo, izborili smo međunarodno priznanje i ulazak u NATO i EU što nam očito neki neće oprostiti, priznajmo da smo vodili zemlju kroz tešku krizu i da nitko nije ostao bez plaće, mirovine i socijalnih davanja, priznajmo da smo složna obitelj koja će pobijediti 4. prosinca“, poručila je predsjednica HDZ-a.

Naglasila je da HDZ kao i 90-tih mora biti stranka koja okuplja sve one koji hrvatski misle i misle za Hrvatsku, stranka koja će štititi legitimne interese iseljene Hrvatske, a posebno Hrvata u BiH. Oni, istaknula je, kao konstitutivni narod susjedne države, moraju imati pravo birati svoje predstavnike. Kosor je istaknula kako će HDZ biti jamstvo da će članstvo u EU biti instrument jačanja Hrvatske i njezinih nacionalnih interesa, bez obzira, kako je rekla, što su mnogi na ljevici Europu shvaćali kao „alibi da iskažu svoju mržnju prema Tuđmanu, HDZ-u i bilo kakvom isticanju nacionalnog ponosa“.

Naglasila je da je od poljskog premijera Donalda Tuska jutros dobila pristupni ugovor o ulasku Hrvatske u EU, ističući kako nema razloga za ‘gužvu’ oko toga tko će ga potpisati jer je to manje važno. „Bitno je da smo došli do tog trenutka“, ustvrdila je.

Kosor je istaknula da njezina stranka podržava širenje europske zone mira i prosperiteta u jugoistočnoj Europi, te da u tom duhu ima ispruženu desnicu za rukovanje. „No kada se napadaju temeljne vrijednosti Domovinskog rata svakome mora biti jasno da ćemo tu desnicu zatvoriti u šaku i obraniti naše vrijednosti“, poručila je čelnica HDZ-a.

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor svoje je obraćanje članstvu zaključila pozivom da se okupe, da pokažu „da nas ima, da smo snažni i jedinstveni i da okupljamo sve koji misle hrvatski, misle za Hrvatsku i ljube Hrvatsku.“ „ Ovako jedinstveni krenimo na izbore, neka Bog čuva HDZ, neka Bog čuva Hrvatsku. Sve za Hrvatsku – Hrvatsku ni za što“, poručila je zaključno predsjednica Kosor.

H.J.