Japanski veleposlanik Tsuji sa gradonačelnikom Barkovićem

Otočac – Gradonačelnik Otočca Mario Barković i njegov zamjenik Hrvoje Ostović primili su u gradskoj kući veleposalnika Japana Masaru Tsujia kojom prilikom su razgovarali o dosadašnjoj suradnji. Gradonačelnik Barković tom prigodom izjavio je da je narod Japana u dva navrata pomogao gradu Otočcu, 2002. i 2009. godine prilikom opremanja i uređenja Doma za starije i nemoćne osobe, čime su prepoznali težnju da se život stanovnicima starije životne dobi učini  što ugodniji i prihvatljiviji.

– „ Veleposlanstvu Japana mi smo prije dvije godine, prilikom razornog tsunamija izrazili izraze sućuti za poginule i stradale stanovnike i pružili minimalnu financijsku pomoć u skladu s našim mogućnostima. Danas smo se podsjetili tih događaja i svega što je narod Japana učinio za Otočac. Razgovarali smo o mogućnostima daljnjeg povezivanja i eventualnih daljnjih mogućnosti. Prezentirali naše mogućnosti i naše težnje vezano za razvoj našeg područja, i dogovorili smo posjet Veleposlanstvu Japana u Zagrebu kako bi učinili jednu prezentaciju mogućnosti ulaganja u Grad Otočac i Gacku dolinu“, kazao je gradonačelnik Barković.

Nastavak ispod oglasa

Dodao je da bila to prigoda da se veleposlaniku Tsujiu prezentiraju naše mogućnosti, što imamo u prostornom planu, koje su mogućnosti u resursima, sa ljudskim potencijalom. Spomenuli smo našu Industrijsku zonu i prerađivačku industriju koja u lošoj situaciji, izdvojili smo naš aerodrom i golfske terene ali i sve ono što proizvodimo kako bi se to prezentiralo i povezalo.

Veleposlanik Masaru Tsujia kazao je da su razmjenjena mišljenja vezana za područje gospodarstva gdje im je najzanimljiviji turizam jer su japanski turisti česti posjetitelji. Glede mogućih ulaganja u Hrvatsku i Grad Otočac veleposlanik Tsuji istaknuo je:

-„ kako trenutačno europska ekonomija nije u najboljem stanju, mi će mo ipak nastojati da pojačamo ekonomske investicije kod vas. Kako je Hrvatska pred ulaskom u EU ovisit će kakvu će politiku voditi vezano za privlačenje stranih odnosno japanskih  investicija, a kako europska ekonomija nije u najboljoj poziciji mnoge države su pažljive glede investicija. Za sada nije za očekivati veće investiranje u Hrvatsku no sve će ovistiti o vođenju gospodarske politike. Važno je to što će Hrvatska postati članica EU.  Grad Otočac ima važnu ulogu jer kad smo mi imali jako tešku situaciju u Japanu zbog tsunamija i potresa vi ste nas direktno pomogli i pokazali solidarnost i suosjećanje, i ne samo to, Grad Otočac je član organizacije „Gradonačelnici mira“, što čini zajedničku točku sa Japanom što jako puno utječe na pozitivne odnose sa našom zemljom“.

Do sada je na području Ličko senjske županiji realizirano oko desetak projekata čija je ukupna vrijednost oko 600 tisuća eura.

Dražen Prša