Foto: Tomislav Capan
Foto: Tomislav Capan

Gitarist i glavni autor Prljavog kazališta Jasenko Houra već je preko 30 godina na sceni, a svekolika javnost je mogla vidjeti njegov razvoj od jedva punoljetnog klinca do osobe zrele životne dobi.

Paralelno s Hourom i Prljavo kazalište je odrastalo, od punk-benda do grupe za široke narodne mase. Prljavci su poznati po relativno čestim nastupima na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, po masovnim koncertima, a u zadnje vrijeme i po humanitarnom radu. Uoči koncerta koji će se 3. ožujka u 20,00 sati održati u  Sportskoj dvorani u Gospiću portal Lika Online napravio je intervju s Jasenkom Hourom.

1.    Kakav je osjećaj biti na pozornici čitava 3 i pol desetljeća?
(Osjećate li se već pomalo kao hrvatski «Stonesi»)

Osjećaj je dobar zbog toga sto radiš ono što voliš i potpuno si  rasterećen nakon toliko godina na bini od svih  pritisaka koji obično sputavaju bendove kad su mlađi.   Ako to ljudi neće shvatiti kao prepotenciju, niti mi pada na pamet da se sa toliko velikim bendom uspoređujemo, ali u nekim našim okvirima, pomalo i da.

2.    Koji  dio svoje duge karijere biste  izdvojili po nečem posebnom?

Pa, svaki od period „Kazališta“ ima svojih lijepih trenutaka tako da mi je teško izdvojiti nešto od toga, ali naravno da postoje krucijalni moment osnivanje samog benda koja će mi ostat vjerojatno jedan od najdražih trenutaka. Naravno tu je i koncert na Trgu za vrijeme „Ruže“ , ali mogao bi čovijek uz to nabrojati još puno puno toga.

     3. Niknuli ste u Dubravi, radničkoj četvrti Zagreba. Koliko je to podrijetlo utjecalo na vaš razvoj i tematiku vaših skladbi (tekstova)?

Apsolutno nas je Dubrava formirala kao takva , doseljenička -radnička, u vrlo tvrdoglave i uporne , tako da ja to zovem „Irski sindrom“ .

4.    Skladba «Lupi petama» šalje izravnu poruku vezanu uz neke segmente Domovinskog rata. Je li posvećena određenoj osobi ili svim dečkima koji se nisu vratili s ratišta, kao i onima koji sui danas «u ratu i nakon rata»?

Posvetio sam je onima koji se nisu vratili i onima koje nikada nisu zaboravili niti se odrekli.

5.    Gospić vas je uvijek rado primao. Kakvu atmosferu koncert očekujete ovoga puta?

Naravno da uvijek vrlo rado dolazimo u Gospić, to ne govorim iz propagandnih razloga , nego zato što je osjećaj „Kazališta“ da gdje god svira unutar naše domovine, da se osjeća kao kod kuće i ono što „Kazalište“ na koncertima se trudi da da sve od sebe  i da bude dobro na bini, to je naša, nazovimo ju „misija“ , a publika će uvijek bit dobra koliko je bend dobar.

hj