Jasenovac i Jadovno-gubilišta čiji zvanični broj žrtava znanost stalno umanjuje

Svako malo isplivavaju nove neistine  vezane uz logor Jasenovac. Kao da to ustaško gubilište nije dovoljna rana i stigma u sjećanjima mnogih generacija Hrvata koje su rođene davno poslije. U pastoralnom centru Marije majke Crkve na Plitvicama održan je redoviti godišnji biskupijski susret djelatnika u medijima s prostora Gospićko-senjske biskupije. Gost susreta bio je ugledni  novinar „Glasa koncila“ Tomislav Vuković koji je govorio na temu “Uzroci stalnih kontroverzi oko jasenovačkog logora”. Pri tome se čulo mnoštvo detalja koji su slabo poznati u javnosti jer jednostavno-nisu dovoljno bombastični!

Pri tome je Vuković je istaknuo da stalne kontroverze o Jasenovcu kojim se bavi već desetljećima, konstantno opterećuju Hrvatsku povijest. O Jasenovcu postoji čak 1300  bibliografskih zapisa. Simptomatično je da se osamostaljenjem hrvatske države povjesničari stalno susreću s novim detaljima koji rasvjetljavaju sumornu istinu o tome logoru. Suočeni s nepobitnim podacima čak su i neki srbijanski  znanstvenici morali priznati kako je mit o 700 tisuća ubijenih i nestalih u Jasenovcu „pomalo uvećan“. Podaci vezani uz preuveličavanje broja žrtava svih logora u ex-Jugoslaviji bili su potrebni da bi se u razdiobi ratne odštete nakon II. svjetskog rata dobilo što više materijalnih dobara.

Nastavak ispod oglasa

Vijesti o smrti nekadašnjeg predsjednika tzv. Republike Srpske Krajine Borislava Mikelića uvijek se i za njegova života vezivala uz podatke da je on odrastao u sirotištu bez roditelja koji su ubijeni u Jasenovcu. Znanstvenom analizom podataka žrtava Jasenovca ipak nigdje nema imena njegovih roditelja. Sam Mikelić je cijeloga života iznosio te nepostojeće činjenice i na taj način posvuda uživao ogromne beneficije.

Isto tako se znanstveno i  sukcesivno umanjuje broj žrtava logora Jadovno kod Gospića. Ugledni znanstvenik i speleolog prof. Srećko Božičević je istraživao zloglasnu Šaranovu jamu gdje je navodno živote završilo oko 35 tisuća nedužnih civila. Kada je Božičević detaljno izmjerio  zapreminu te jame došao je do podatka da bi ondje moglo skončati oko 700 ljudi, što je svakako također stravičan broj. Svake godine se u Jadovnom tijekom lipnja nalaze tzv. antifašisti iz tzv. Republike Srpske s majicama na kojima je otisnut lik „antifašiste“ četnika Draže Mihajlovića. Svake godine pričaju isto, želeći na taj način, svjesno ili nesvjesno, izjednačiti logor Jadovno, tragiku jedne povijesti, i Srebrenicu kao tragediju novijeg datuma. Do kada će sve ovo trajati???

M.S.