Otkada je prenesen  iz Južne Amerike u Europu, batat ne prestaje s širenjem. Ukusni plod s mnoštvom vitamina i minerala, kao   i s minimalnim udjelom šećera, nutricionisti već godina smatraju jednom od najzdravijih vrta povrća. Prvi  na ličkom  području  batat uzgaja  Josip Pintar (25) iz Kosinja.

-Sve je krenulo kao eksperiment koji je u Lici odlično prošao. Batat nije krumpir, kako se to obično pogrešno misli, jer pripada porodici slakova.  Lani sam za probu posadio nešto manje od tisuću sadnica. Prinos je bio iznad svih očekivanja, skoro dvije tone. Ove godine sam posadio oko pola hektara, odnosno 4 000 sadnica, a očekujem prinos od 5-6 tona. Batat nije teško prodati i ovih dana sam u pregovorima s jednom zagrebačkom tvrtkom koja bi otkupila većinu prinosa. Uzgoj je dosta zahtjevan i traži puno rada. Ipak, na godinu ću  opet povećati proizvodnju. Batat iz Kosinja je zdrav, hranjiv i visoko kvalitetan, ističe Josip.

Agronomi tvrde kako su lička klima i tlo idealni za uzgoj ove vrste povrća. Iako nisu u srodstvu, krumpir i batat  preporučuju se kao kulture koje u Lici imaju idealne uvjete za uzgoj. Za krumpir već znamo, a vrijeme  batata tek dolazi.

L.O.