Je li DVD Bag postao obiteljska zadruga?

Jedan nacionalni medij ovih se dana raspisao o stečaju DVD-a Bag. Istražili smo pozadinu ovih priča i pravi razlog pokretanja stečaja.

Bačić imenovan zapovjednikom iako ne ispunjava uvjete propisane Zakonom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijela priča oko DVD-a Bag počinje 2013. godine kada skupština DVD-a Bag za zapovjednika bira Zvonka Bačića. Inače Bačić je i dotada bio zapovjednik DVD-a. Prema Zakonu o vatrogastvu po imenovanju zapovjednika DVD je obavezan isto dostaviti općinskom načelniku na potvrdu imenovanja. I tu dolazi do prvog neslaganja. Naime, dotadašnji zapovjednik imenovan je od strane DVD-a zapovjednikom iako ne ispunjava uvjete propisane zakonom. Za ispuniti uvjete odnosno završiti školovanje imao je 15 godina vremena. Zbog toga, a ne radi supruge koju Bačić koristi kao razlog nije potvrđen dva puta za redom za zapovjednika DVD-a. Umjesto da skupština DVD-a ponovno izvrši po treći put izbor zapovjednika i da se u najgorem slučaju Bačić imenuje privremenim do ispunjavanja uvjeta ili do pronalaska osobe koja ispunjava uvjete za zapovjednika on kreće u privatni rat sa Općinom Karlobag i općinskim načelnikom na način da pokreće upravne tužbe koje su mu kasnije odbijene i prijave nadležnim inspekcijama. Zanimljivo je istaknuti da je Općina Karlobag u 2013., 2014., i 2015. godini nastavila uredno financirati DVD iako se nije izvršio zakonski izbor zapovjednika.

Zbog nezakonitog imenovanja Ured državne uprave u Gospiću Bačića odbio upisati kao osobu odgovornu za zastupanje DVD-a

Dokaz o nezakonitom imenovanju je i rješenje ureda državne uprave iz Gospića koji je odbio Bačića upisati kao odgovornu osobu za zastupanje DVD-a jer nije zakonski izabran kao zapovjednik. Iako je općina Karlobag nastavila financirati DVD Bag paralelno je nadležnom ministarstvu i državnom uredu uputila kroz dvije godine veći broj dopisa u kojima se navodi kako DVD Bag ne vrši svoju djelatnost sukladno zakonskim propisima. Upozoravano je kako se izbor zapovjednika nije izvršio pune 4 godine te da se ne dozvoljava upis novih članova iako DVD nema potreban broj operativnih članova. Isticalo se i da je društvo pretvoreno u obiteljsku zadrugu jer je po ostavci dotadašnjeg predsjednika udruge koji je ostavku dao iz revolta radi rada društva na to mjesto imenovan Bačićev šurjak.

U Upravni odbor društva imenovani šurjak, šurjakov sin, brat, bliski rođak…

U upravnom odboru istog društva imenovani su šurjak, šurjakov sin, brat, bliski rođak i sam Bačić. U dvije godine nitko iz ministarstva državne uprave, ministarstva unutrašnjih poslova i nadležnih inspekcija nije poduzeo ništa da se situacija riješi. Ovakav ustroj poznat je i iz vremena kada je Ivica Bačić vršio dužnost općinskog načelnika jer je u to vrijeme Zvonko Bačić bio prokurist u komunalnom poduzeću, zapovjednik u DVD-u i vijećnik u Općinskom vijeću uz bogata primanja. Zanimljivo je napomenuti da se imenovanje Bačića te nepotvrđivanje od strane općinskog načelnika Tomljenovića dogodilo prije USKOK-ove istrage protiv načelnika Tomljenovića pa tvrdnje Bačića o osveti ne stoje.

Godinama nisu uskladili statut prema Zakonu

Novim Zakonom o udrugama DVD je bio dužan do listopada 2015. godine uskladiti svoj statut sa zakonom. Međutim to nije izvršio do današnjeg dana. Prema navodima pojedinih medija razlog je ne postojanje kvoruma za skupštinu jer se članovima branilo nazočiti na istoj. U razgovoru sa nekim članovima koji su napustili DVD potvrđeno nam je kako su isti napustili zbog Bačića koji je DVD zauzeo kao vlastito poduzeće koje bi Općina trebala financirati kao i zbog nemogućnosti iznošenja činjenica na sjednicama skupštine. Navode nadalje kako su oni koji su od strane Bačića označeni kao nelojalni njemu pozive za skupštinu umjesto 7 dana prije skupštine dobivali dan ili dva prije održavanja iste bez materijala za točke koje su bile na dnevnom redu.

Općina prestala financirati DVD Bag jer im Zakon o udrugama i fiskalnoj odgovornosti to zabranjuje

Ako se mijenja statut, u normalnim uvjetima bi bilo da se u materijalima dobije i prijedlog novog statuta koji bi trebalo izglasati. Isto tako pojedina izvješća nadzornih tijela bila su krivotvorena jer član tijela nije ni prisustvovao sjednici, a kamo li donošenju izvješća. Općina Karlobag i o tomu je obavijestila nadležna ministarstva te ukazala na to da će protekom listopada 2015. godine biti prisiljena prestati financirati DVD Bag jer im to Zakon o udrugama i Zakon o fiskalnoj odgovornosti neće dopuštati. Unatoč tomu nitko nikada na ukazane pogreške nije reagirao. U nastojanju da ozakone svoj rad na bilo kakav način odgovorne su osobe u DVD-u iako su znali da nemaju potreban kvorum na skupštini donesle izmjene statuta i takvu ne zakonitu odluku proslijedili nadležnom uredu.

U navedenom razdoblju upravni odbor DVD-a donesao je i odluku o prodaji i prodao jednu od vatrogasnih cisterni bez znanja članova DVD-a odnosno skupštine. Svoj potez pravdali su radi financijskih problema u radu društva. Najveća stavka u tim problemima je bila Bačićeva plaća koji se i dalje smatrao zapovjednikom i za tu funkciju dobivao mjesečna primanja. U navodima pojedinaca koji su željeli ostati anonimni saznali smo da Bačić iako je dužnost zapovjednika reizborna za isto mjesto ima ugovor na neodređeno vrijeme.

Blokirani davno prije, operativnu nesposobnost proglasili pred početak požarne sezone

Ova situacija je kulmunirala u svibnju ove godine kada je DVD Bag proglasilo operativnu nesposobnost. Iako samostalno to ne može učiniti zanimljivo je kako se unatoč dugoročnoj blokadi za to čekao početak protupožarne sezone. Naime, prema navodima u stečajnom postupku račun DVD-a blokiran je mjesecima prije, a Bačić tad već nije primio znatan broj mjesečnih plaća. Pitanje je zašto se prije nadolazeće sezone nije ukazalo na problem nadležnim zapovjednicima na nivu Ličko-senjskoj županije ili Republike Hrvatske.

Radi rješenja navedene situacije održano je više sastanaka između općine Karlobag i glavnog vatrogasnog zapovjednika LSŽ i glavnog zapovjednika i zamjenika glavnog zapovjednika RH. Na posljednjem sastanku 21. lipnja 2018. godine na kojemu je sudjelovao i predsjednik DVD-a Bag Mataija donešen je zaključak da će on sazvati članstvo da sazna broj još postojećih i zainteresiranih članova te da će se izvršiti popis opreme i vozila koje je potrebno servisirati i registrirati. Općinski načelnik Tomljenović obavezao se da će Općina pokriti troškove servisa i registracije te da će platiti liječničke preglede za članove kojima su potvrde istekle i za one koji će članovi postati jer DVD nema potreban broj od 20 operativnih članova. Rok za dostavu tih podataka bio je tjedan dana. Kako saznajemo do danas isto još uvijek nije dostavljeno Općini Karlobag. Koji je razlog tomu zna samo predsjednik društva. Prema našim saznanjima na istom sastanku dogovoreno je da se po dostavi podataka sazove skupština i izmijeni statut kako bi se Općini Karlobag otvorio prostor za financiranje DVD-a. Ni to do danas nije izvršeno. Kad uzmemo u obzir sve navedeno postavlja se pitanje vodi li DVD predsjednik ili je on Bačićeva marioneta.

Smojver: Osobne interese u sustavu zaštite nećemo dozvoliti

Za komentar navedene situacije zamolili smo zamjenika načelnika Borisa Smojvera.

“Navode g. Bačića u medijima ne želim komentirati jer su isti onima koje u nedostatku argumenata iznosi već godinama. Da je postojalo volje od strane odgovornih osoba u DVD-u Bag ovu situaciju davno bi riješili. Nažalost ona je izostala. O tome dovoljno govori i zapisnik sa posljednjeg sastanka na kojemu su doneseni zajednički zaključci koji od strane DVD-a nisu ispoštivani. Da jesu vjerujem da bi se i sami stečaj mogao izbjeći. Sad nam ostaje samo da sagledamo mogućnosti oko ustrojstva vatrogasne zaštite na našem području i siguran sam da će se za sljedeću protupožarnu sezonu ona kvalitetno pripremiti. Očito je da do sada pojedincima nije bio prioritet zaštita i sigurnost stanovništva već osobni interes. To u u sustavu zaštite nećemo dozvoliti.”

Na pitanje o sadašnjoj ugroženosti lokalnog stanovništva zbog neoperativnosti DVD-a odgovora:

“Trenutno djelatnost protupožarne zaštite na području Općine Karlobag vrši Javna vatrogasna postrojba Gospić koja je ovu sezonu četiri puta uspješno intervenirala na području Karlobaga. Općina Karlobag svaku intervenciju plaća iz svog proračuna. Ali to nije zadovoljavajući način funkcioniranja protupožarne zaštite na našem području. Kako smo nakon dugoročnog zalaganja uspjeli dovesti tim hitne medicinske pomoći u Karlobag i time omogućili našim stanovnicima zdravstvenu zaštitu na koju imaju zakonsko pravo tako sam uvjeren da ćemo riješiti i stanje protupožarne zaštite. Šteta je samo što nam pojedini mediji tada nisu pomogli u borbi za dobivanje HMP na našem području umjesto da se oglase samo u slučaju zaštite uvijek istih pojedinaca za koje znamo koliko su doprinijeli boljitku naše općine” kazao je Smojver.

L.O.