Je li Hrvatska postala klimatski raj na Zemlji?

Svjedoci smo razornih uragana, potresa i tusnamija koji su zadnjih dana zahvatili mnoge dijelove našega planeta. Bez obzira na tehnološke nadmoći SAD-a i Japana, upravo su ondje zabilježene najveće kataklizme kole su, uz ljudske žrtve, prouzročile materijalne štete što se broje u milijardama $.

Mi Hrvati  smo naučili da se nakon izostanka kojeg mjeseca od kiše počnemo žaliti na „nezapamćene suše“ i štete na usjveima. Ove godine smo imali promjenjivo i podosta vlažno proljeće, toplo ljeto i, kako sada stvari stoje, prelijepu jesen. Popularni meteorolog Zoran Vakula najavljuje kako se u Hrvatskoj i okolici do petka se nastavlja relativno stabilno razdoblje. Tek za sljedeći vikend – kao i za nekoliko prošlih – ponovno se povećava vjerojatnost nestabilnijeg i svježijeg vremena.

Nastavak ispod oglasa

Tako je do narednog vikenda  sigurno da će u Hrvatskoj prevladavati suho, sunčano te i dalje iznadprosječno toplo vrijeme. Pri tom temperatura zraka uglavnom neće zadovoljavati uobičajene kriterije za toplinski val koji može djelovati na zdravlje, ali bi neki ipak mogli osjećati neugodu, budući da im organizam u ovo doba godine očekuje znatno nižu najvišu dnevnu temperaturu zraka.

Zbog te najviše dnevne temperature zraka, ali i zbog neuobičajeno toplih noći i jutara, srednja temperatura zraka dosadašnjeg dijela mjeseca u većini je krajeva viša od prosječne za 2 do 4 °C, kao u malo kojem rujnu, a sljedeći će dani to odstupanje još povećati pa će prva tri rujanska tjedna – od 1. do 21. rujna – biti među najtoplijima u povijesti mjerenja. Čini se ćemo u rujnu kao zadnji kišni dan bilježiti 8. rujna.

DHMZ/HTV/L. O.