Velik dio lovaca s područja Ličko-senjske županije izrazio je nezadovoljstvo prema direktoru Uprave šuma Gospić Mariu Stilinoviću kojeg drže kao glavnog krivca za gubitak koncesije na državnim lovištima.

Prema informacijama koje smo dobili od lovaca, Mario Stilinović je propustio upozoriti lovačka društva na zakonske obveze kada i u kojem vremenu predati zahtjeve za produžetak koncesija. Neki od lovaca iz lovačkih društava koja su oštećena, a koja su izgubila svoja lovišta, uvjeravaju nas da je i resorno Ministarstvo u nekoliko navrata obavijestilo Stilinovića o zakonskim procedurama ali je on, iz samo njemu poznatih razloga, propustio obavijestiti zainteresirana lovačka društva. Neki idu toliko daleko, pa ga optužuju da je to namjerno učinio kako bi pogodovao svom prijatelju (navodno iz djetinjstva) budući da njegovo lovište graniči sa sva tri sporna lovišta koja su domaći lovci izgubili.

Na naše traženje da nam dostave informacije o kom se točno prijatelju radi, dobili smo odgovor da će se s tom informacijom izaći tek kada ta osoba dobije lovište na upravljanje. Ako znamo da u Ličko-senjskoj županiji ima oko 2000 lovaca, a na ovaj način se pogodovalo nekom drugom, u ovom trenutku to predstavlja velik problem.

Portal Lika online pisanim je putem zatražio komentar direktora Uprave šuma Gospića Maria Stilinovića.

“Dužnosti koje obavljam kao stručna osoba za provedbu lovnogospodarske osnove definirane su “Pravilnikom o stručnoj službi za provedbu lovnogospodarskih planova” NN 108/19, od 8.studenog 2019.god.
One se isključivo odnose na praćenje i provedbu propisa vezanih za lovnogospodarsku osnovu, izradu Godišnjih planova gospodarenja lovištem i divljači, utvrđivanju brojnog stanja divljači u lovištu, te provedbu mjera uzgoja i zaštite divljači.
U svezi navedenog Državni inspektorat provodi redovite inspekcijske nadzore. Posljednji takav nadzor proveden je početkom prosinca 2019.god. pri čemu nisu utvrđene nikakve nepravilnosti niti propusti u gospodarenju lovištem. Zapisnik o provedenom nadzoru nalazi se u arhivi lovozakupnika.
Problem mogućeg gubitka lovišta nastao je zbog kašnjenja lovozakupnika (vlasnika lovišta) u podnošenju zahtjeva za produljenje lovozakupa prema Ministarstvu poljoprivrede.
Podnošenje tog Zahtjeva je isključivo pravo, mogućnost i obveza vlasnika lovišta (lovozakupnika) odnosno osobe ovlaštene za zastupanje ukoliko se radi o lovačkom društvu ili udruzi.
Stručna osoba za provedbu lovnogospodarske osnove zakonski nije ovlaštena podnositi takav zahtjev niti je dužna o tome voditi brigu.
Svoj dio posla sam odradio časno i profesionalno i nikako nisam mogao utjecati na nastali problem.
Izražavam žaljenje zbog situacije u kojoj se je našao dio naših lovaca i nadam se da će se ovaj problem riješiti na njihovo zadovoljstvo” stoji u pisanom odgovoru Stilinovića.

L.O.