Je li Milanka Opačić našla novog komesara?

Foto: Hina/FaH

Nakon jučerašnjeg Aktualnog sata u Hrvatskom saboru mnogi  analitičari danas još zbrajaju učinke i dosege nečega što još nismo vidjeli još od vremena bahatog Zorana Milanovića. Performance kojega je izveo premijer Plenković svjetlosnim je godinama udaljen od uštogljenog EU činovnika čiji nas je mentalitet svojom proračunatom hladnoćom često frustrirao. Plenković je jučer sve nas iritirao pa je na pitanje postavljeno Brune Esih bila važnija njegova zajedljiva  opaska kako je ona nekada bila u HDZ-u, nego li odgovor na konkretno pitanje koje mu je ona postavila. Slično su prošli i ostali saborski zastupnici. A pitanje se ticalo ponašanja Plenkijeva trabanta Milorada Pupovca. Čovjeka koji je Oluju slavio u Bačkoj Topoli uz četnika Vučića. U svemu ovome nismo čuli odgovor na postavljeno zastupničko pitanje.

Jako lijeva Milanka i malo lijevi premijer

Nastavak ispod oglasa

Slučajno ili ne „dijete Partije“ Milanka Opačić jučer je i zvanično izašla iz SDP-a. Gospođa koja u životu, osim politike, nikada ništa ozbiljnoga nije niti radila sada je pobjedonosno izjavila kako prelazi u nezavisne zastupnike. Na upit novinara hoće li njena ručica biti 78. po redu u Plenkijevom jatu, samo je zagonetno odgovorila kako će „glasovati za dobrobit cijeloga naroda“. Možda je  i ovaj podatak bio dovoljan stimulans premijeru da se jučer po prvi puta na Aktualnom satu ponaša u najmanju ruku čudno, bahato, povremeno vragolasto-stupidno? Sa 78 ruku u saboru Plenki je kralj. No, kraljevsko i apsolutističko ponašanje započeo je malo ranije.

Milinović kao žrtva nove HDZ-ove doktrine?

Svako malo na vidjelo  izađu detalji isključenja Darka Milinovića iz stranke u kojoj je bio od 1990. Plenki dr. Milinovića nikada nije ljubio, kao što danas ljubi neke političke kameleone i prebjege. Možda mu je zasmetalo sve ono što je Milinović bio (i danas jest), a Plenki nije. Milinović je bio potpredsjednik Vlade, najuspješniji ministar zdravstva, dragovoljac Domovinskog rata, politički stup HDZ-a u Lici, toj kralježnici Hrvatske. Što Milinović uvijek ističe s koliko je žara pjevao Vilu Velebita. Zadnje gostovanje Milinovića u emisiji „Bujica“ na Z1 ponukala je mnoge da se zapitaju „Plenki, kuda si krenuo“?!? Milinović je javnosti još jednom predočio statut, pravilnike i svu dokumentaciju stranke na koje se Plenki rado zaklinje. Dakle sve ono što dokazuje i pokazuje da se HDZ-e u slučaju Milinovića ponio komesarski, ignorirajući sve ono u što se sadašnja garnitura vrha stranke uvijek zaklinje. Milinovićev nastup je jutros na youtube dosegao 9 000 pregleda, a prema neslužbenim podacima emija je „u živo“ sinoć bila hit. Hoće li Plenki zbog najavljenog prosvjeda u Vukovaru  iz stranke uskoro izbaciti neposlušnog Penavu? Hoće li opstruirati kandidaturu predsjednice Grabar-Kitarović? Hoće konačno učiniti ono što bi mu zamjerili svi sadašnji i bivši HDZ-ovci koji su stvarali i gradili tu stranku i Hrvatsku? Hoće li realizirati latentno stapanje lijevih i desnih? Pri tome bi koraku nehotice ili ne, popljuvao hratsku desnicu i desni centar. Ukoliko se to dogodi, buduće kronike sadašnjeg premijera neće milovati jer je političkom koncepcijom krenuo iz Bruxellesa, a sa novim smjernicama i priskrbljenim rukama i ručicama u Saboru stigao u neku zabitu palanku. A možda tako i treba biti, ukoliko se  ispunjavaju želje neumornih jugo-nostalgičara.

Z.H.