Je li na pomolu neka nova (pravna) bitka na Krbavskom polju?

Zadnjih dana su ponovno pojačane tenzije na širem području Krbavskog polja, a za sve je opet kriv netko „odozgo“. Uz „pigment“ pohlepe. Čini se da je uzurpiranje privatnih posjeda na ime stjecanja prava na poljoprivredne poticaje toliko uzelo maha da se Općina Udbina svojim dopisima obratila na 26 adresa. Sve do Europskog parlamenta. O svemu su upoznati Hrvatski sabor, Vlada RH, Agencije, PU ličko-senjska, i sve instance kojih se tiče bezakonje.
Na ovaj način se želi ispraviti nepravda po kojoj su se neki od doseljenih Roma uspjeli upisati za poticaje na privatne parcele čak 700 domicilnih vlasnika čije generacije tu zemlju obrađuju i uživaju stotinama godina. Ovdje nestaju podjele na Hrvate i Srbe jer su makinacijama svi oni oštećeni od male skupine Roma i njihovih patrona koji su im mimo svih zakona i zdravoga razuma omogućili milijunske poticaje preko tuđih posjeda. Jadu valsnika zemlje ovdje nije kraj jer im stoka vlasnika Roma i dalje svakodnevno harači pašnjake, žita, uništava njive… Pritužbe oštećenika na ovakvo stanje od strane dijela Roma rezultiraju prijetnjama, uvredama, nerijetko i fizičkim obračunima. Tako su horizonti lijepog i plodnog Krbavskog polja za mnoge postali horizonti očaja. To traje već godinama. Iz Općine Udbina upozorenja o ovakvom vandalizmu od strane šačice Roma dolaze već godinama. Uzaludno.
Perimetar šteta i nezakontih uzurpacija tuđe zemlje obuhvaća sve dijelove ovoga prostranog polja. Što zahtijevaju stvarni vlasnici zemlje? Ništa posebno, samo provođenje zakona, posebice prema onima koji se stavljaju iznad njega, iznad svih civiliziranih normi i stanja kakvo do sada u hrvatskom agraru nije postojalo. Sličan konflikt sa istovjetnim povodom nedavno se dogodio kod Široke Kule kada su pri smirivanju skupine razularenih Roma policijski službenici nekoliko puta pucali u zrak. Sada više od 700 vlasnika zemlje u općini Udbina pitaju na koji način se netko bez njihova znanja i pristanka može upisati za poticaje na tuđe parcele. Ova „originalna formula“ milijunska je sinekura kojoj će ipak morati doći kraj. Sada su na ovo stanje upozorene sve meritorne institucije pa se niti jedna od njih neće moći u nevjerici izvlačiti od odgovornosti i čuditi se je li to moguće!?!

M.S.

Nastavak ispod oglasa