Je li nam država postala maćeha?

Pod predsjedanjem dr. Darka Milinovića održana je u Gradskoj vijećnici Grada Gospića 15. sjednica Županijske skupštine. Sjednica je započela stankom na zahtjev Kluba vijećnika HDZ-a, nakon koje je Katarina Milković (HDZ) prezentirala događaj vezan s HŽ-om.

Skandal u HŽ-u: Kupili karte za vlak koji ne vozi

Nastavak ispod oglasa

-Četrdeset i dvoje mladih Belgijanaca trebali su provesti odmor u PP Grabovača. Krenuli su iz Zagreba, ali im se pokvario vlak, dio puta prešli su u autobusu, pa opet na vlak koji je ostao bez goriva u Studencima. Nakon te torture vraćali su se doma 11. srpnja i imali su rezervacije za subotu. Vlak su čekali gotovo 2 sata, a da im nitko od djelatnika HŽ-a nije rekao da taj vlak ne vozi! Dakle, prodali su im 42 karte koje ne vrijede. Onda je spas pronađen u autobusu. Cijelo vrijeme tim ljudima nitko nije prišao niti im objasnio o čemu je riječ i zašto u turističkoj špici ne prometuje vlak od Zagreba do Splita. Tako se turizam ne razvija. To je nevjerojatna sramota bez presedana, rekla je K. Milković tražeći odgovor od župana i Skupštine. Župan Milan Kolić sa žaljenjem je konstatirao kako je ovo samo još jedna potvrda maćehinskog odnosa javnih poduzeća prema Ličko-senjskoj županiji.
-Ovo je žalosno i nažalost nije prvi puta i mi ćemo po tko zna koji put uputiti zahtjeve da se ovakve stvari ne događaju jer sramote RH, rekao je župan Kolić koji je također prezentirao tekst kojega je prije dva dana uputio Ministarstvu turizma vezano uz nove prijedloge Zakona o boravišnoj pristojbi i ostalim parafiskalinim nametima koji srozavaju uvjete djelovanja turističkih zajednica na terenu i zapravo ih po mnogo čemu potpuno marginaliziraju.
-To nije demokratska praksa i samo je još jedan od načina donošenja negativnih Zakona. Nakon niza pritužbi ti će se Zakoni ipak donijeti tek na jesen. Oni su toliko nelogični da u istu ravninu stavljaju turizam u Dubrovniku i Lici, naglasio je župan.

Aktualni sat – maćehinski odnos države, asistenti u nastavi..

Ante Franić (HSLS) zanimao se za izvješće vezano uz gradnju trajektnog pristaništa u Prizni.
-Donijeli smo suglasnost Lučkoj upravi Senj o zaduženju. Međutim, došla je informacija o potrebi novog zaduženja. Nikada nismo dobili pojašnjenje tih razloga, iako je bilo obećano,kazao je A. Franić. Odgovarajući na pitanje župan Kolić je ustvrdio kako Lučka kapetanije nije dužna dostaviti zaključke Županijskoj skupštini.
– Poradi transparentnosti moram istaknuti kako su izvršene promjene projekta, kao što je i mehaničko istraživanje pokazalo kako se moraju raditi dodatni zahvati zbog bolje podloge pristaništa. Ukupna vrijednost radova na kraju je iznosila 8 milijuna i 935 tisuća kuna, odgovorio je župan koji je potom detaljno elaborirao situacije vezano uz ŽUC-eve u Hrvatskoj kojima bi se mogli smanjiti prihodi u slučaju smanjenja cestarina.
-Novim izmjenama ŽUC-evi će dodatno osiromašeni za 80 milijuna kuna, od čega ŽUC ličko-senjske županije za gotovo 14 milijuna kn. Po tim izmjenama svi će ŽUC-evi u RH biti u teškoćama. Ravnatelj našeg ŽUC-a g. Luka Matijević bio je srećom oprezan kada je kreirao Plan rada za sljedeće razdoblje, jer da se povodio dosadašnjim iskustvima i tako planirao, doveo bi u nezavidan položaj sebe, ŽUC i kooperante. Treba podsjetiti da naš ŽUC skrbi o održavanju1150 km cesta. Stanje je loše, a za sve su krve državne institucije i poduzeća, rekao je župan Kolić. Kako će se organizirati rad pomoćnika u nastavi za djecu s poteškoćama u razvoju za narednu godinu zanimalo je vijećnicu HDZ-a Nikolinu Čorak. Odgovarajući na pitanje župan Kolić ponovno je ustvrdio nedovoljnu državnu skrb prema Ličko-senjskoj županiji jer je za tu namjenu odobreno 800 tisuća kuna, dok je lani bilo odobreno 2.1 milijun kuna za 37 učenika i njihove mentore.
-Na ovaj način svi gubimo. Upoznali smo resorna Ministarstvo da sada imamo potrebu za pomoćnike u nastavi za 48 učenika. Zabrinjava nas kašnjenje poziva za dodjelu sredstava za ovu namjenu, jer se rokovi stalno pomjeraju, a prema sadašnjoj dinamici djeca će dobiti pomoćnike tek u studenome!
Stjepana Ćaćića iz Narodne stranke-reformista zanimao je odnos javnih poduzeća prema građanima. Pitanje je vezao uz gašenje poštanskih ureda u Ličkom Lešću i Ličkom Osiku, pri čemu je potonji ured postao ured Grada Gospića za usluge i informacije građanima.
-Osim toga moram istaknuti kako je načelnik Općine Brinje g. Fumić upitao javno zašto se licitacija šume vrši u Zagrebu, zašto se u Lici na šumskim poslovima zapošljavaju ljudi sa strane? Pitam se zašto se u Gospiću rekonstrukcija benzinske crpke u Gospiću događa ljeti?
Na ova je pitanja ponovno odgovorio župan Milan Kolić rekavši kako su ovo samo male epizode cijeloga serijala problema koje je izravno proizvela državna vlast, preko državnih poduzeća, ne osvrćući se pri tom na potrebe i probleme građana. Ovome se djelomično priklonio S. Ćaćić.
-Uvelike se slažem sa županom. Nadam se da će nam netko objasniti zašto se rekonstrukcija benzinske crpke u Gospiću događa upravo u jeku turističke sezone i s time se stvaraju redovi i nepotrebna čekanja po ovoj vrućini!
Zamjeniku župana Sanjinu Rukavini pitanje je postavio Marijan Šuljić (HSLS) zanimajući se je li zamjenik župana uputio prijedloge vezane uz donošenje paketa, očito štetnih, Zakona o turizmu. Sanjin Rukavina:
-Vlada RH je u saborsku proceduru ukupno 5 Zakona. Naš župan već održao tiskovnu konferenciju, iznio prijedloge i primjedbe jer je riječ o zakonima koji će nanijeti veliku štetu turizmu kao gospodarskoj grani. Zajednica župana i direktori Turističkih zajednica prosvjedovali su zbog tih ishitrenih mjera, što je rezultiralo prolongiranjem donošenja tih Zakona i jednom širom raspravom. Što se tiče mog angažmana moram reći da ću svakako sudjelovati u pripremama novih prijedloga, zaključio je Sanjin Rukavina. Tijekom današnje sjednice Roža Poznanović (SDP) dala je svečanu prisegu i kao vijećnica zamijenila Darka Banića koji je ovo županijsko tijelo napustio na vlastiti zahtjev.

Nakon Aktualnog sata članovi županijske skupštine donijeli su nekoliko Zaključaka vezanih uz izvješća o radu poduzeća i ustanova za 2014. godinu čiji je osnivač Ličko-senjska županija, poput Županijske uprave za ceste, Lika cesta, županijske Turističke zajednice i Zajednice sportova.

H. J.