Je li Zalužnica postala Divlji zapad u provedbi bezakonja?

Ovih dana su se srbijanski mediji raspisali  o novom incidentu uperanog protiv sigurnosti života i  imovine Srba povratnika. Čudno je da smo kao medij o tom najnovijem incidentu doznali iz inozemstva, a dogodio se tu kod nas. Točnije u Zalužnici nedaleko od Otočca.

Dušan Novaković (65) zvani Purgo iz Zalužnice  obrađuje zemlju i radi kao prijevoznik. Sve je bilo u redu do početka svibnja. Otišao je na kratko iz Hrvatske, uzorao dijelove svoje zemlje, a kada se vratio zatekao je zapaljenu štalu i kuću koju je netko pokušao zapaliti, ali podmetanje požara ipak nije uspjelo. Ipak je gledao čađave zidove i  uništen interijer svojega doma. Policija iz PP Otočac izvšila je očevid, ali je Novaković odmah uočio neke nelogičnosti pa je zatražio da očevid izvrši policija iz Zagreba jer u lokalnu policiju očito nema povjerenja. Ovaj je zahtjev odbijen.

Nastavak ispod oglasa

U Zalužnici su se već događale u najmanju ruku čudne stvari. Prije nekoliko godina u svojoj je kući nađena mrtva starica. Navodno je pala  i glavom udarila u stolicu. Obdukcija nije niti izvršena, a nedugo nakon njeziine smrti u praznu kuću doselio se jedan Rom sa svojom obitelji. Taj se isti Rom spominje i u kaznenim prijavama blogera Mire Matijevića gdje ga Matijević optužuje da je provalio i pokrao imanje Srbina-povratnika Petra Jovića. Čovjek je u kaznenoj prijavi popisao mnoštvo skupocjene tehnike i alata koji su mu ukradeni dok su mu „čuvali kuću“ jer je Jović bio u Kanadi gdje ima obitelj. Rezultat toga „čuvanja“ je krađa predmeta u vrijednosti većoj  od 20 tisuća dolara. Kada mu je „čuvar kuće“ od svega ukradenog vratio samo prazan radni stol, Jović je podigao kaznenu prijavu protiv policajca Stjepana Dujmovića i doseljenog Roma Danka Ivaniševića. Dujmović je danas načelnik PP Otočac. Jović u svojoj prijavi navodi da su ga Dujmović i Ivanišević u službenom policijskom automobilu „taksirali“ i naplatili mu prijevoz od Zalužnice do zrakoplovne luke Pleso. O svemu je obaviješteno i Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću. No, ovdje se priča tek komplicira.

Poticaji kao kamen spoticanja?

Već smo pisali o originalnoj formuli za krađu privatnog i državnog novca na ime prisvajanja poticaja na tuđu zemlju. Ovo je posebno uzelo maha u Lici. Pisali smo i o sukobu Roma kada je policija kod Široke Kule u obrani morala upotrijebiti i vatreno oreužje. U tom incidentu je bilo premlaćivanja jedne obitelji Srbina-povratnika, ali na sreću nitko nije ozbiljnije stradao. U Zalužnici se ova „formula“ vrlo obilno koristi. Upravo je spomenuti Petar Jović tražio da se prestane s krađom jer mu se  Danko Ivanišević upisao na zemlju i uzimao poticaje. Navodno je zbog traženja poticaja na svoju zemlju Dušan Novaković sada ostao bez štale i skoro bez kuće. Dušan se nedavno „usudio“ uzorati vlastitu zemlju i spominjati kako mu se već godinama uzimaju poticaji od strane susjeda Roma. Ova „čarobna formula“ teška je milijune kuna državnih poticaja koje bespravno i besramno kradu drugi. I ne samo u Zalužnici. Bloger Miro Matijević ovih dana najavljuje nove kaznene prijave potkrijepljene dokazima i izjavama oštećenika, kao i traženje da se ispitaju sve ranije prijave koje je u mnogim ladicama institucija diljem Like prekrio debeli sloj prašine i namjernog zaborava.

L.O.