Je li možda neuspjelo reketarenje postalo razlog za blaćenje???

    Pokušavajući proniknuti u novinarki mentalni sklop zacijelo naj-novinara s ovih prostora Ž. Popovića od velike nam je pomoći bila njegova arhiva. Istina, ovaj zagovornik prava i istine u svojoj arhivi svako malo počisti tekstove koji bi ga mogli odvesti na sud, ali ponešto i ostane.
U arhivu portala Slobodna Lika od 18. 6. 2009. naišli smo na čudnovat naslov. Čudnovat stoga što „najveći borac za istinu“ i aktualni protivnik obitelji Milinović toga dana donosi tekst pod naslovom „ZAŠTO MILINOVIĆ NE BI GRADIO KUĆU“? Tadašnji branitelj obitelji Milinović, a danas manijakalni protivnik, u tom tekstu postavlja cijelu lepezu pitanja. „Treba li Milinović ako je ministar živjeti u kokošinjcu dok na tisuće drugih koji nisu ministri grade vile, a javnost kaže, samo neka zidaju, oni nisu zanimljivi. Mali Gospić je pun takvih i ako je netko zaslužio da se makne iz krletke stana, onda je to sigurno Milinović“, guguće Popović koji je cijeli tekst intonirao u tom stilu. Serijal hvalospjeva na račun kuće te obitelji nastavljen je, a svojevrsnu je kulminaciju dosegao 3.8. 2010. kada je SL objavila tekst pod naslovom „KOPANJE PO TEMELJIMA: Zašto bi se snimala prva kuća ministra Milinovića?“ Popović je i ovdje sebi dao zadaću biti na „mrtvoj straži“ i braniti i onda kada nitko nikoga ne napada. Ovoga se puta osovio na zadnje noge i napao kolege novinare (ukoliko on uopće ima kolege novinare na lokalnoj razini) zamjerajući im što se raspituju i snimaju obiteljsku kuću Milinovića. Podnaslov „Vidi čuda: kuća u pedesetoj“ ide korak dalje pa Popović proziva i HRT jer im se plaća pretplata, a oni nama tako!
U oba spomenuta teksta Popović piše uglavnom istinu. Prenaglašeni apologetski stav donekle zamagljuje tu istinu kojoj se bio priklonio. Ali zato već dulje vrijeme sa svojih naslovnica ne prestaje rigati vatru. Ista tema, isti ljudi, a retorika sasvim suprotna. Što se dogodilo u međuvremenu? Odjednom su nestale pohvale i obrana sudionika javnog života Like. Nestao je i super-Mario. Aktualni svakodnevni napadi na Milinovića mogli bi dati odgovor na pitanje je li to dovoljan dokaz da je Milinović odbio nekakvu predloženu „poslovnu suradnju“. Rasplet i detalji očekuju se na prvim ročištima podignute tužbe protiv SL. Svoje žrtve slavni novinar danas svako malo „časti“ prijetnjama po kojima će USKOK doći provjeriti svaku ciglu nečije kuće, svaku lipu koju je netko zaradio. Većina ljudi iz javnog života Like postali su kriminalci uhljebljeni u mafiji, a Popović je taj Don Kihot koji će slomiti lokalne hobotnice i vjetrenjače.
Čitatelji su prozreli zašto Popović u zadnje vrijeme povremeno napada pojedine ljude, ustanove i tvrtke. Jesu li te šlampavo sročene aluzije i najave tempirane ili slučajne? Kada god dobije poziv suda za neko ročište, ili već gotovu presudu, Popović tih dana riga vatru i ponovno piše izmišljotine. Dovoljno je spomenuti tekstove u kojima se najprije malo hvali, a onda napada mr. sc. Branislav Šutić. Čim krenu pozivi na ročišta, počinju i napadi. Zadnji je primjer slučaj poduzetnika Dominka Kalaševića iz Gračaca kada ga je Popović jedan od svojih tekstova povezao sa samaricama, drvima, sudom, mafijom… Pa da, i sud u Gospiću je mafijaški! Gospićem se pročulo da će Popović uskoro imati prvo ročište s Kalaševićem zbog još jedne izmišljotine jer je slavni novinar našao za shodno opet napasti sve one koji ga tuže. Bez trunke razmišljanja Popović je na svom portalu lani obznanio da se Kalašević nalazi u zatvoru „zbog brojnih malverzacija“ i sl. Dakako da to nije bila istina jer je imenovani poduzetnik tu informaciju dobio sjedeći u svojem domu. Bombastične najave stupidnog sadržaja i tekstovi koji bez imalo ustezanja idu u antologiju novinarske gluposti postale su Popovićeva specijalnost. Istodobno netko pušta „spinove“ po kojima su mnogi odustali od tuži i oprostili tom novinaru. Nazvali smo nekoliko žrtava torture portala SL. Na spomen odustajanja od tužbe Dominko Kalašević nam je izjavio:
-Ma nema šanse da ću odustati. Uvrijedio je mene i moju obitelj, pokušao uništiti i moj posao. Pri tome se kod nekoliko mojih poslovnih partnera pojavila sumnja u moje poslovanje pa sam imao i financijskih gubitaka. Trpjela je i moja obitelj, a sve što je bilo napisano potpuna je laž. Ne dopuštam da me na takav način blati bilo tko, rezignirao je izjavio D. Kalašević. Slično nam je rekao i mr. sc. Branislav Šutić koji također ističe kako ne povlači tužbe protiv Popovića.
-Neka sud provodi svoje, a ja neću odustati od tužbi, rekao nam je Šutić.
Postoje i SMS-poruke u kojima Popović moli neke ljude iz javnog života da djeluju na „tog i tog“ jer će on na sudu izgubiti zbog objavljenih izmišljotina i uvreda i morati sve to platiti. Nazvali smo još tri fizičke i jednu pravnu osobu i svi su nam potvrdili kako ne odustaju od tužbi ili već određenih materijalnih potraživanja. Tih 200-tinjak tisuća kuna, koliko bi Popović do konca ove godine mogao keširati u izgubljenim parnicama i sudskim troškovima, neće biti kraj svijeta. Sve je izvjesnija mogućnost da bi se mogao naći u zatvoru zbog kaznenog djela prijetnje. Popović u komunikaciji voli reći „doš’o vrag po svoje“. To mu se upravo i događa. Jedina, ali promašena obrambena doktrina toga novinskog „maga“ sada se svela na piskaranje po kojem je napad na njega, zamislite, napad na slobodno novinarstvo! Kod njegove Slobodne Like i slobodnog novinarstva slobodno je samo blaćenje ljudi, ruganje i izmišljanje, arsenal koji će ga skupo stajati. Sadašnji bombastični naslovi postali su ugriz papirnatog tigra koji je samom sebi nanio najveću štetu, a sve u korist, u ovom slučaju, njegovog nepostojećeg slobodnog novinarstva. Odjednom je glavna baza mafije postao i Općinski sud u Gospiću, a neki su suci već „počašćeni“ uvredljivim tekstovima jer su se drznuli presuditi na štetu novinarskog autoriteta. Uskoro donosimo nove dokaze o „poslovnoj suradnji“ koju su odbili mnogi. Sve ima svoju cijenu pa i takav „mir u kući“, a pisanje o takvim neposlušnim likovima dobilo je sasvim drukčiju, suprotnu formu.

L. O.

Nastavak ispod oglasa