Ivana Maras, Velimir Vidak Buljan i Mihael Zmajlović - foto Tportal

Ne stišavaju se komentari vezani uz  moralno-politički debakl što se ovih dana potpuno neprirodno dogodio u Parku prirode Velebit. Podsjećamo da je na mjesto ravnateljice te ustanove postavljena Ivana Maras. Da ne bude nesporazuma, doznajemo da spomenuta gospođa ima sve uvjete za navedeni posao. I sve bi bilo O.K. da se u sve nije umiješala političko-štelerska kombinacija nepotizma i lokalne politike. Čija, još pouzdano  ne znamo.

Poznato je da je nova ravnateljica supruga predsjednika GO SDP-a Gospića Nikole Marasa, osobe koja je između ostaloga u javnosti poznata po nebrojenim moralnim prodikama i prozivkama  većine političkih protivnika. A prilikom odabira nove ravnateljice Parka prirode Velebit dogodile su se u najmanju ruku zanimljive stvari. Nikoga izravno ne prozivamo, nikome ne damo povoda niti za kritiku, a kamo li tužbu. Samo stvari želimo posložiti onako kakvim nam se čine.

Od nekolicine članova Upravnog vijeća te ustanove doznajemo da su tijekom natječaja za izbor ravnatelja prednost dali dosadašnjem ravnatelju  Ivanu Tomljenoviću (HDZ) koji je po procjeni UV do sada korektno i po zakonu vodio ovu ustanovu. Sudeći po konačnoj odluci resornog ministra Mihaela Zmajlovića čini se da je Upravno vijeće PP Velebit više-manje dekorativne naravi jer nitko „gore“ nije poslušao njihov prijedlog, nego je na mjesto ravnateljice postavljena  Marasova supruga Ivana. Svakako ne voljom UV, nego vjerojatno političkim dekretom. A da skandal bude cjelovit potrudio se stranački kolega Nikole Marasa  Ivan Šuljić, član UV. U dopisu medijima kratko je obznanio kako su točni natpisi medija po kojoj su svi članovi Upravnog vijeća JU Park prirode Velebit  prednost pri izboru ravnatelja dali Ivanu Tomljenoviću.  U svom kratkom reagiranju Ivan Šuljić, inače predsjednik GO SDP-a Novalja,  napisao je kako je točna informacija po kojoj su  „ svi članovi Upravnog vijeća JU PP Velebit dali pismenu potporu dosadašnjem ravnatelju gosp. Ivanu Tomljenoviću! Osobno smatram da je gosp. Tomljenović korektno obavljao svoju dužnost, što se može i provjeriti uvidom u aktivnosti PP Velebit“. Kraj citata.

Od zaposlenika JU PP Velebit nemoguće doznati nešto više. Svi izravni ili telefonski kontakti nailaze na zid  šutnje, uz komentare tipa „ mi samo radimo svoj posao, a za političke marifetluke nas nije briga“. Ako je UV ove ustanove dalo pozitivan sud o dosadašnjem radu ravnatelja Ivana Tomljenovića i preporučilo da Tomljenović i u novom mandatu obnaša tu dužnost, postavlja se pitanje po kojim su  to referencama u resornom Ministarstvu odlučili za izbor drugog kandidata?!? Upravno vijeće nigdje ne spominje političku pripadnost Ivana Tomljenovića, pa vjerojatno niti ministar Zmajlović nije iz njihove korespondencije  mogao znati u kojoj je Tomljenović stranci. Priču je zacijelo definirao netko  treći, netko tko je imao osobnih ili političkih interesa (ili možda oboje???)  zarotirati ovu priču drukčije. Pa je na kraju ispalo kao u pripovijetci B. Ćopića: „drug komesar rek’o da od danas nema Boga“, a mi dodajemo- jer Bog sam ja!

L.O.