Na konferenciji za medije priređenoj u kabinetu župana Milana Kolića definirani su mnogi detalji osamnaeste po redu prestižne izložbe „Jesen u Lici“. Govoreći o ovoj velikoj manifestaciji župan Milan Kolić istaknuo je niz detalja koji će ovogodišnju priredbu učiniti boljom i drukčijom od prethodne.

-Slogan ovogodišnje izložbe dio je stare ličke narodne pjesme: „Lici ja se divim, kroz pjesmu je veličam jer blagoslov je ona Božji naroda mog hrvatskog“. Uz Ličko-senjsku županiju izložba se priređuje u suradnji s Razvojnom agencijom LIRA i Gradom Gospićem kao domaćinom. U vremenu od 30. rujna do 2. listopada ponovno ćemo prezentirati sve one brojne tradicijske vrijednosti ovog dijela Hrvatske, i ovoga puta pod visokim pokroviteljstvo predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, uz još neka Ministarstva. Dragocjena nam je suradnja TZ Ličko-senjske županije i grada Gospića, LAG-a Lika, kao i mnogih ustanova. Svako je na svoj način motivirao izlagače, pomogao pri organizaciji i učinio da ova Jesen bude bolja od prethodnih. „Jesen u Lici“ zadržala je međunarodni karakter, a uz tradicionalne izlagače iz Vojvodine i BiH ove godine će nam se pridružiti izlagači iz Makedonije. Organiziramo i izbor Miss Ličko-senjske županije za Miss Hrvatske, rekao je župan Kolić koji je istaknuo i novi, moderno dizajnirani plakat „Bestias dizajna“ iz Zagreba. Ovogodišnja će izložba ponovno prezentirati autohtonu kravu bušu i ovcu pramenku. U tom će se smislu organizirati i „Bambino Kup“ gdje će ta autohtona grla izlagati mladi uzgajivači. Zamjenik gradonačelnika grada Gospića Ivan Biljan istaknuo je odličnu suradnju s organizatorima, pri čemu su stvoreni svi uvjeti kako bi ovogodišnja izložba bila još kvalitetnije organizirana. Direktor LIRA-e Drago Vlainić ponovio je stajalište po kojemu će se i ove godine na Jeseni u Lici vidjeti isključivo autohtoni proizvodi stvoreni na tradicijski način, bez modernih tehnologija i proizvoda.

-Do sada se prijavilo nešto više od 200 izlagača, pa se do konca očekuje najmanje 280 izlagača. Naša su nastojanja da ova izložba bude vrhunska i posebna prepoznala resorna Ministarstva, Vlada RH i Predsjednica. Izbjegli smo zamke po kojima se na mnogim sajmovima prodaju pegle, moderno posuđe i masažeri. Kao i svake godine, tako i ovoga puta imamo neke nove sadržaje. Važno je reći kako će za ovu prigodu prometovati i posebna linija HŽ-a, s posebnom cijenom povratne karate od po 75 kuna za mlade i umirovljenike, rekao je Vlainić. Govoreći o programu ovogodišnje izložbe pročelnica Odjela za gospodarstvo Ana Rukavina Stilinović je navela niz detalja, među kojima su i tradicionalno ocjenjivanje meda i rakija, nastupi KUD-ova i plesnih skupina, stručna predavanja i izložbe, ocjenjivanje najljepše okućnice itd.

L.O.