Jesenja idila i novi rekordi u NP Plitvička jezera

Novinarima je postalo pomalo zamorno isticati rekorde NP Plitvička jezera. Poznato je kako je svaka nova promocija najljepšeg kutka na Zemlji odavno postala izlišna. Zanimalo nas je kakva je situacija u nacionalnom parku u ovo doba godine, u vrijeme kada Plitvička jezera ogrnu boje zrele jeseni, a tamošnje vinjete nas  zapravo podsjećaju na neminovni ciklus smiraja flore i faune. Možda će statistika pokvariti ukupni doživljaj ove prelijepe jeseni, ali je svakako dovoljan pokazatelj nekih detalja koji su NP Plitvička jezera i njegove vrijedne zaposlenike stavljaju u neke nove, još uspješnije gabarite. Više o svemu rekao nam je glasnogovornik Ognjen Borčić.

-Do 10. listopada NP Plitvička jezera posjetilo je 1 630 000 gostiju, što je svakako rekord bez premca. U cilju rasterećenja turističke špice u ljetnim danima učinjeno je nekoliko iskoraka koji su se pokazali odličnima. Izdvojimo samo Jesenski promotivni tjedan koji je trajao od 5. do 14. listopada. Cijena ulaznice je u tom razdoblju iznosila 50 kuna, što je rezultiralo velikim prilivom domaćih posjetitelja. Na ovaj način posezona u rujnu i listopadu bolja je od istog razdoblja prošle godine za 22 %!  Zbog odličnih rezultata slično će se ponoviti i u proljeće 2019. Zapravo, dostigli smo dinamiku da više ne možemo govoriti o turističkoj sezoni jer ovaj pojam „iskače“ iz stereotipa po kojima je turistička sezona rezervirana za srpanj i kolovoz. Bolje je govoriti o turističkoj godini, pojmu koji najzornije ocrtava sadašnju turističku stvarnost u NP Plitvička jezera, ističe Ognjen Borčić.

Nastavak ispod oglasa

Priložene fotografije snimnjene su  kod vidikovca nedaleko od Velikog slapa. Kada se ovih jesenskih dana maglovita koprema navuče nad obzor Veliki slap i svi ostali prirodni artefakti uvijek pobuđuju našu znatiželju i pozornost. Dovoljno da se termin „turistička sezona“ isključi iz svih tema vezanih uz mjesto koje je prema narodnoj predaji „Bog odlučio sebi osigurati za počinak“.

M. S.