Naslovnica Plitvice Jesenja idila i novi rekordi u NP Plitvička jezera

Jesenja idila i novi rekordi u NP Plitvička jezera

1

Novinarima je postalo pomalo zamorno isticati rekorde NP Plitvička jezera. Poznato je kako je svaka nova promocija najljepšeg kutka na Zemlji odavno postala izlišna. Zanimalo nas je kakva je situacija u nacionalnom parku u ovo doba godine, u vrijeme kada Plitvička jezera ogrnu boje zrele jeseni, a tamošnje vinjete nas  zapravo podsjećaju na neminovni ciklus smiraja flore i faune. Možda će statistika pokvariti ukupni doživljaj ove prelijepe jeseni, ali je svakako dovoljan pokazatelj nekih detalja koji su NP Plitvička jezera i njegove vrijedne zaposlenike stavljaju u neke nove, još uspješnije gabarite. Više o svemu rekao nam je glasnogovornik Ognjen Borčić.

-Do 10. listopada NP Plitvička jezera posjetilo je 1 630 000 gostiju, što je svakako rekord bez premca. U cilju rasterećenja turističke špice u ljetnim danima učinjeno je nekoliko iskoraka koji su se pokazali odličnima. Izdvojimo samo Jesenski promotivni tjedan koji je trajao od 5. do 14. listopada. Cijena ulaznice je u tom razdoblju iznosila 50 kuna, što je rezultiralo velikim prilivom domaćih posjetitelja. Na ovaj način posezona u rujnu i listopadu bolja je od istog razdoblja prošle godine za 22 %!  Zbog odličnih rezultata slično će se ponoviti i u proljeće 2019. Zapravo, dostigli smo dinamiku da više ne možemo govoriti o turističkoj sezoni jer ovaj pojam „iskače“ iz stereotipa po kojima je turistička sezona rezervirana za srpanj i kolovoz. Bolje je govoriti o turističkoj godini, pojmu koji najzornije ocrtava sadašnju turističku stvarnost u NP Plitvička jezera, ističe Ognjen Borčić.

Priložene fotografije snimnjene su  kod vidikovca nedaleko od Velikog slapa. Kada se ovih jesenskih dana maglovita koprema navuče nad obzor Veliki slap i svi ostali prirodni artefakti uvijek pobuđuju našu znatiželju i pozornost. Dovoljno da se termin „turistička sezona“ isključi iz svih tema vezanih uz mjesto koje je prema narodnoj predaji „Bog odlučio sebi osigurati za počinak“.

M. S.

1 komentar

  1. dodjite u naselje Jezerce pa ćete vidjeti drugu stranu slavnih rekorda koji ostvaruju djelatnici parka koji nemaju grijanje.Naime dana 23,4,2018 god.centralno grijanje se pokvarilo a nakon što su prošla 4 mjeseca ta ista uprava tek dana 25,09,2018 počinje sa kopanjem i stvarno su uspjeli iskopati sve kanale a nažalost do današnjeg dana nisu došle nove cijevi. To su vam detalji o kojima vi ne želite izvještavati jer vjerojatno niste neovisni.Pozdrav

Comments are closed.