Jesenska skupština svećenika

Protekloga vikenda je u  biskupskom ordinarijatu u Gospiću održana  redovita jesenska skupština svećenika Gospićko-senjske biskupije. Nakon što je gospićko-senjski biskup Zdenko Križić pozdravio okupljene svećenike, kojima se pridružilo nekoliko laika zauzetih u obiteljskom pastoralu na razini biskupije, generalni vikar Marinko Miličević pozdravio je i predstavio gosta predavača, franjevca Vatroslava Frkina koji je  u Godini obitelji  pozvan za izlaganje o temi “Hodanje, brak i obiteljski život”.

O.Frkin izrazio je uvjerenje kako ovo nije predavanje nego svjedočenje o radu s razbijenim obiteljima, što mu je i životno opredjeljenje. Istaknuo je da se za obiteljski apostolat nije pripremao nekim specijalnim studijem, nego su ga za rad s mladima i bračnim parovima formirale same obitelji, a u tome je ustrajao čak 45 godina i još uvijek  radi s mladenačkim oduševljenjem. Plod njegova apostolata su i brojne knjižice, koje su izvrsni savjetnici u pripravi za sretan bračni i obiteljski život.

Nastavak ispod oglasa

-Trenutačno  polovica onih koji mi dolaze na razgovor su bračni parovi, a polovica su mladi koji još nisu stupili u brak pa je tako rezerviran cijeli mjesec dana unaprijed za takve susrete. Svi žele sretan brak, a za sretan brak trebaju dobri i jaki temelji. Uspješan brak se temelji na tri točke, od kojih se dvije grade za vrijeme hodanja, dok se treća priprema za vrijeme hodanja, a to su zajednička molitva, dugi nježni razgovori i tijekom hodanja predbračna čistoća, a u braku bračno darivanje, zaključio je predavač fra. Vatroslav Frkin.

U nastavku skupštine je generalni vikar govorio o smjernicama za rad u Godini obitelji, a potom je povjerenik za obiteljski pastoral mons. Tomislav Šporčić predstavio tiskane materijale Ureda HBK za obitelj, koji služe za pripremu nacionalnoga obiteljskog susreta sljedeće godine u Solinu. Uz to, najavio je biskupijski susret župnih pastoralnih vijeća te iznio plan o Tečaju za teološku kulturu laika. Potom je biskup Križić iznio osvrt na stanje u biskupiji, s posebnim naglascima na neka protekla i buduća događanja. Istaknuo je želju da što prije obiđe i pohodi sve župe u biskupiji, pa i one najmanje, a svećenike je potaknuo neka se trude tako živjeti da narod u njima prepozna Božje ljude.

L.O.