Jesu li antenski stupovi (ipak) iznad zakona?

     PERUŠIĆ – Mediji su u nekoliko navrata javljali o negodovanju većine građana Perušića  zbog  nakane VIP-Neta da  neposredno uz glavnu cestu Perušić-Gospić izgrade 36 m  visok  antenski stup s baznom stanicom potrebnoj mobilnoj telefoniji. Jutros je na spornu lokaciju došla skupina radnika i jedan građevinski stroj. Očito su nalogodavci znali kakav će im prijem  pružiti Perušićani jer su na teren  poslali i zaštitare. Tek što su radovi započeli 30-ak je mještana stalo pred stroj i zapriječili mu rad. Regionalni voditelj izgradnje mreže VIP-a  Nenad Vidas pozvao je u pomoć policiju, ne bi li smirila ogorčene prosvjednike.

-Došli ste ovamo misleć „ovo je selendra“ pa da nam možete pod prozorima pravit stupove. Možda vi jeste jedna moćna korporacija, ali ni mi nismo budale.  Di ste bili dok je Perušić gorio? Kupite se odatle-bio bi sukus dobacivanja građana upućenih ekipi VIP-Neta. Policija je doista i došla, a kao „glavni krivac“  označena je Mirjana Stapar čija se kuća nalazi na jedva 50-ak metara od lokacije budućeg stupa. Umirovljena časnica 9. gardijske brigade HV već mjesecima vodi  borbu zbog ovakvog ponašanja bogate mobilne  korporacije.

Nastavak ispod oglasa

-Bila sam na razgovoru u Policiji. Dečki su civilizirani ljudi i što bi oni to trebali poduzeti protiv mene? Tražila sam od g. Vidasa da nam pokaže valjane dozvole za rad, a on je robusno odvratio riječima „ko ste vi da ja vama pokazujem dozvole“! Na to je pozvao Policiju. VIP nema dozvole za gradnju ni s razine Općine Perušić, niti naše Županije. Tog stupa nema ni u našem Prostornom planu. Općina Perušić im je za lokaciju stupa nudila  obližnji Šutića vrh. VIP je to prihvatio, pa ubrzo odustao. Samo tražimo da se izvor jakih zračenja ne stavlja skoro pred naše prozore. Ovdje su se okupili mahom hrvatski branitelji, ali i mlađe generacije. Nismo se borili za Hrvatsku u kojoj svako financijski moćan može raditi što hoće i gdje hoće, rekla je Mirjana Stapar. Nenad Vidas nas uvjerava da je sve po zakonu jer za tzv. jednostavne građevine ne trebaju dozvole za kao za gradnju kuća. Prosvjed mještana prozvao je ometanjem posjeda koji je VIP zakupio na dulje razdoblje. Mladen Stapar, sin Mirjane i Boška, također je ogorčen na ovu situaciju.

-Ovdje se krše naša ljudska i Ustavom zajamčena prava. Zanima me kako će netko od te gospode koja su izgleda iznad Zakon, tumačiti članke Ustava RH 4.  i 134. Kako smo čuli stupa nema ni u našem Prostornom planu, a znamo da je riječ o dokumentu koji do svakog detalja uređuje neki prostor. Nije nam jasno kakva je to država koja u suglasnosti preskače ingerenciju općine i županije, pita se Mladen Stapar. Zamjenik načelnika Općine Perušić također je bio sa sumještanima.

-Dakako da Općina Perušić stoji uz svoje mještane. Istina je da ovog stupa nema u našem Prostornom planu. Nažalost, postojeći zakon stup može postaviti doslovno preko vaše ograde, uz uvjet da imaju svoju parcelu ili su je uzeli u najam kao u ovom slučaju. Istina je i to da smo mi ustupili Šutića vrh za ovu gradnju, ali su investitori odustali. Maksimalno podržavam ove ljude, ali se bojim da će postojeći i pomalo nedorečeni zakoni učiniti da se stup postavi. Iako smo svi mi protiv toga, rekao nam je zamjenik načelnika Hećimnović. Od prosvjednika doznajemo da u Perušiću postoji barem 10 lokacija na kojima se može postaviti stup jer ne smeta nikome, a infrastruktura je u blizini. Sličan je incident punio novinske stupce 2012. godine u Srdočima kod Rijeke. Na koncu je robusni stup postavljen  u naselju, a da nitko nije poslušao niti jednu primjedbu građana. Prosvjednici u Perušiću tvrde kako su se organizirali i da će na smjene stražariti dok VIP ne odustane. Tko će prvi odustati pokazat će vrijeme.

M. S.