Jesu li „Krpani„ ukleti, ili…

-
-

     GOSPIĆ/ LOVINAC –  Kako smo već javljali jutros u 6.12h  gospićki Centar 112 zaprimio je dojavu o lančanom sudaru kod tunela Krpani na A-1 u smjeru Split-Zagreb. Potvrđeno je da su tom prigodom tri osobe izgubile život.  Dvije su osobe poginule u sudaru dok je treća osoba mladi policajac I. K.  rođen 1984. godine koji  se ondje zatekao vozeći se na posao. Odmah je izašao iz svojeg automobila i  zaustavljao vozila koja su prilazila kako bi ublažio nesreću. Nažalost, pri tim pokušajima na njega je naletjelo jedno vozilo i na mjestu ga usmrtilo.

    Odmah nakon dojave o nesreći u  Općoj bolnici Gospić našlo se 35 liječnika i medicinskog osoblja koji su za svega 10-ak minuta pritekli u pomoć dežurnim kolegama i kolegicama. Ravnateljica bolnice dr. Sandra Čubelić  ističe kako su svi pacijenti zbrinuti u najkraćem roku.

Nastavak ispod oglasa
Dr. Maja Grba Bujevic
Dr. Maja Grba Bujević

-U našoj je bolnici zbrinuto 15 ozlijeđenih osoba, uglavnom s teškim tjelesnim ozljedama, a jedan je pacijent u iznimno teškom stanju. Kirurški timovi rade bez prestanka, a dva pacijenta prevezena su u Opću bolnicu Zadar.  Zbrinjavanje pacijenata teklo je prema planu i svi su dopremljeni u bolnicu unutar „zlatnog sata“, rekla nam je dr. Čubelić. Prim. Dr. Maja Grba Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, dojavu je dobila u Starigradu Paklenici gdje se nalazila na edukaciji ekipa GSS-a. Odmah po dojavi krenula je na mjesto nesreće s jednim timom koji se po tko zna koji put pokazao izvrsnim u stvarnim okolnostima na terenu.

–  Ovo je četvrta teška prometna nesreća kod tunela Krpani i ovoga puta je  u nesreći sudjelovao autobus. Lika je ponovno dokazala spremnost u ovakvim teškim  situacija i svatko je svoj posao odradio najbolje što je mogao. Ovoga puta u pomoć  Ličanima  stigle su i ekipe GSS-a i Zavoda za hitnu medicinu iz  Zadra. Koordinacija je bila iznimno dobra, a sve se događalo u  vrlo nepovoljnim  vremenskim prilikama jer je cijelo vrijeme padala ledena kiša. Moram opet istaknuti kako je od Centra 112 u Gospiću pa na dalje svaki tim u svakoj žurnoj službi znao svoj posao i izvršio ga brzo i kvalitetno. Sudjelovalo je 6 timova hitne medicine ličko-senjske, 3 tima zadarske županije  i 2 tima Doma zdravlja Gospić.  Zbrinuto je ukupno 17 ljudi, od čega je 10  u teškom stanju. U nesreći je ozlijeđeno i dvoje djece, ali su na sreću zadobili lakše tjelesne ozljede.  Za svaku je pohvalu što su zaposlenici Opće bolnice Gospić u najkraćem vremenskom roku došli na posao i sada rade bez prestanka. Svim sudionicima ove priče valja čestitat jer  su se po tko zna koji puta pokazali na djelu u najboljem svjetlu, rekla nam je prim.  dr. Maja Grba Bujević. Pomoć je odmah ponudio i Grad Gospić, a zamjenik gradonačelnika Ivan Biljan od ranog je jutra u Općoj bolnici Gospić. O svemu je obaviješten i župan Milan Kolić koji je također uključen u ova zbivanja, nudeći pomoć u svakom segmentu u ingerenciji jedinica lokalne samouprave.

   U nesreći  je sudjelovalo 16 vozila, od čega jedan autobus i jedan kamion s prikolicom. U hodnicima bolnice zatekli smo nekoliko lakše ozlijeđenih sudionika ove tragične nesreće. Joso Šulentić  iz Svetog Roga rekao nam je kako je za nesreću kriva ledena kiša, ali…

Joso Sulentić
Joso Šulentić

-Na semaforu iznad A-1 bio je svjetlosni natpis da je ograničenje vožnje 100 km/h, tvrdi Šulentić. Padala je ledena kiša, vidljivost je bila smanjena i ja sam smanjio brzinu vožnje. Kada sam došao do tunela Krpani vidio sam ispred sebe vozila. Kočio sam, ali nije pomoglo. Na moju sreću samo sam lakše ozlijeđen.  Cesta je bila kao staklo. Nitko je nije posipao. Posuli su je pijeskom tek kada su počela  pristizati  vozila hitne medicinske pomoći. Da je cesta bila posuta ovo se vjerojatno ne bi ni dogodilo, tvrdi Šulentić.

     Zanimljivo je da se ovaj lančani sudar dogodio vrlo blizu mjesta na kojemu su se već dogodile tri teške prometne nesreće u kojima su sudjelovali autobusi. I ovoga je puta autobus probio zaštitnu ogradu i završio na suprotnom kolničkom traku pa je na dionici Maslenica-Gospić promet bio zatvoren za sav promet, dok se ne uklone vozila o i dok policija ne obavi očevid. Danas se već pronijela glasina kako su „Krpani“ ukleti. U razgovoru sa strukom doznajemo kako je svakoj od spomenutih prometnih nesreća „kumovala“ neprilagođena brzina vožnje jer slaba vidljivost, poledica ili umor vozača ne mogu biti opravdanje. Ovom nizu tragedija valja pripisati izgubljeni život mladog policajca koji je pokušavao zaustaviti vozila i spasiti tuđe živote. Pri tome je izgubio vlastiti.

M. S.