Iako ovakav naslov implicira nadmetanje u revnosti pri izvršavanja vrlo složenih policijskih zadaća, razloge ovakvog naslova dali su zapravo ilegalni migranti.
Unatrag mjesec dana sve se više skupljaju uz državnu granicu s Hrvatskom, živeći po šumarcima na potezu od Bihaća do Velike Kladuše. Tamo su niknula mnoga naselja s po 15-20 migranata koji ne žele smještaj niti u jednom od prihvatnih centara. U Veliku Kladušu, ili u Bihać odlaze samo kako bi kupili hranu, alkohol ili napunili mobitele. BiH policija okreće glavu od tih divljih naselja, šutke prelazeći preko činjenice kako je riječ migrantima koji iz samo njima poznatih razloga ne žele biti nigdje evidentirani. Odlaskom iz Velike Kladuše i Bihaća njihov znak raspoznavanja je neki požar. Osim prihvatilišta Lipa u Bihaću, nedavno je požar zahvatio staru Autobusnu postaju u Kladuši. Kao i dijelove migrantskog naselja Blažuj kod Sarajeva.

Od novinara iz Unsko-sanskog kantona, kao i od samih migranata doznaje se kako je „game“ preko granice lakši na graničnom području kod Velike Kladuše. Kažu kako se na području Bihaća prema Ličkom Petrovom Selu i Izačiću sve teže ilegalno prelazi granica. Hrvatska policija je stalno na terenu.

Vlasti u BiH benevolentno prelaze preko ovih činjenica, dajući prešutni poticaj migrantima da prelaze granicu s Hrvatskom. Da je tome tako dokazuje otvoreno pitanje: što čekaju ilegalni migranti stacionirani u BiH?

M. S.