Jesu li nam klinci održali lekciju o ekologiji???

Na ovogodišnjoj etno-izložbi „Jesen u Lici“ izlagači su nam podastrli mnoštvo plodova jeseni, suhomesnatih proizvoda, sireva, rakija, meda, suvenira, preparata i uporabnih predmeta. Među izlagačima posebno su se izdvajale učeničke zadruge. „Most“ Kosinj, „Ričina“ Klanac-Pazarište i  „Vodarica Marta“ iz Gospića ove su se godine našli jedni do drugih tako da posjetitelji nisu imali razloga obilaziti oba šatora i tražiti uradke ove vrijedne djece.

Kao i svih ovih godina mali su zadrugari bili na visini zadaće. Mjesecima uoči ovoga nastupa organizirani su u školama posebni satovi gdje su djeca sa svojim mentorima izrađivala mnoštvo suvenira, predmete za svakodnevnu uporabu, delicije… Pri tome je ekološki pristup bio i ostao u prvom planu. Zato smo i vidjeli mnoštvo predmeta od drveta, voska, vune i konoplje. Na njihovim štandovima moglo se kupiti  eko-pekmeza, krumpir, češnjak i mnoštvo priopravaka napravljenih isključivo od ekološki čistih plodova Zemlje i od prirodnih materijala. Bez kemije i sličnih primjesa.

Nastavak ispod oglasa

U eri sve većeg zagađivanja okoliša ova djeca poslala su nam snažnu poruku po kojoj žele naslijediti Zemlju kao divno mjesto za život, a nikako ne smetlište na koje mi odrasli bahato odlažu supstance koje se neće razgraditi u narednih 100 godina.

M.S.