PLITVIČKA JEZERA-Vizura zacijelo najljepšeg kutka Hrvatske ovih se dana promijenila. Ogrnula su Plitvička jezera bijelo ruho, samo voda u jezerima tvrdoglavo zadržava svoje zeleno-plave nijanse. Dok u mješovito tiho-glasnom zvuku voda prelazi preko kaskada, pravi cresendo dogodit će se kod Velikog slapa. Taj 78 metara visoki (ili duboki?) ures rijeke Plitvice zapravo je ušće i nikada nije osamljen. Čak niti u vrijeme kad reski sjeverac šiba kanjonima. Posjetitelji se i sada naguravaju nedaleko od sudara slapa s kamenim gromadama. Zuje kamere, škljocaju foto-aparati i unatoč glasnoći sraza vode i stijene ipak čujemo uzdahe i riječi na nama potpuno nepoznatom jeziku.

-
Svoje divljenje trudu Stvoritelja odala je poveća skupina posjetitelja iz Južne Koreje. Iako potječu iz monsunske Azije, Korejancima nije hladno. S koliko su žara zaposjeli najbolje vidikovce reklo bi se da su se prometnuli u Eskime i da im je studen dio svakodnevice. Susrećemo mlađi par Korejanaca koji je vidno oduševljen snijegom pa na Plitvicama snimaju „selfie“, s pogledom na Veliki slap kojemu se istodobno dive i čude. Koliko ljepote na tako malenom prostoru!!! Pitamo ih za utiske, znajući unaprijed odgovore.
– Prvi puta smo ovdje. Priroda je prekrasna i sigurno ćemo se ponovno vratiti na Plitvice. Ovo je zapravo nevjerojatno i toliko posebno, govori nam korejski par. Na Plitvičkim jezerima ne nedostaje ovih dana niti Japanaca, Nijemaca, Britanaca… Umjesto žala za toplim danima većina naših sugovornika daju čvrsta obećanja da će na Plitvička jezera svakako doći čim padne veći snijeg, a studen okuje slapove. Slapovi i tada „žive“ jedva pulsirajućim kapima vode između ledenih oštrica i sedrenih barijera. Plitvička jezera zapravo žive i kada sva priroda zapadne u zimski smiraj. Uvjerite se u ove riječi razgledavajući našu foto-galeriju.

H. J.