Još jedan izvrstan nastup gospićkog kazališta

U virovitičkom je kazalištu u nedjelju navečer izvedena jedina kazališna predstava u ovogodišnjem programu Festivala radosne kulture, drama Roberta Harlinga „Čelične magnolije“ u izvedbi Amaterskog kazališta Gospić.

Riječ je o često igranoj predstavi koja je osamdesetih godina dvadesetog stoljeća postigla veliki uspjeh na kazališnim daskama širom svijeta, a doživjela je i svoju ekranizaciju za filmskom platnu. Iza neobičnoga naslova krije se priča o sudbinama šest žena koje se redovito susreću u istome frizerskom salonu i svaka na svoj način rješavaju svoje životne probleme, dokazujući da su unatoč svojoj krhkosti i ženstvenosti često jače i čvršće od muškaraca. Kazališna priča vodi nas kroz raznolike životne situacije, od problema odrastanja i sazrijevanja, bračnoga života, odgoja djece, sve do teških pitanja smisla života i suočavanja sa smrću.

Glumice gospićkoga ansambla hrabro su se uhvatile u koštac s vrlo zahtjevnim tekstom, u čemu im je uvelike pomogla odlična dramaturgija i režija, uz koje su mogle doći do izražaja prije svega izvrsna i prpošna Maja Brozičević u ulozi frizerke Truvy, te Tatjana Kolak (kao M´Lynn Eaten), čije je raspon emocija i lakoća igre dodatno pojačavao ionako vrlo jaki tempo izvedbe cijele ekipe. Kad se tome pridoda odličan glumački par koji su činile Marija Šaban kao Claire Belcher, i Vera Poljak kao Quiser Bourdeaux, čiji je oštri sukob posve prirodno prerastao u neobično prijateljstvo, zaokružen je okvir za odličnu kolektivnu igru koju je virovitička publika nagradila dugotrajnim pljeskom.

A.S. P./L.O.