Hrvatska vatrogasna zajednica raspisuje u 2017. godini likovni, literarni i foto natječaj, a sa svrhom popularizacije vatrogastva među mladima te podizanja svijesti u zaštiti od požara.
Natječaj se provodi u sljedećim kategorijama:
1. likovni radovi djece predškolskog uzrasta
2. likovni radovi učenika od I. do IV. razreda osnovnih škola
3. literarni radovi učenika od V. do VIII. razreda osnovnih škola
4. foto natječaj učenika srednjih škola.
Ciljana skupina sudionika u foto natječaju su one srednje škole koje u svojem redovnom programu, ali i u izvannastavnim aktivnostima, imaju predmet fotografije.

Teme svih radova vezane su uz vatrogastvo i zaštitu od požara (vatrogasna vozila, vatrogasci gase požar kuće, požar šume, spašavanje ljudi i životinja, hrabrost vatrogasca, mladi vatrogasci, itd.). 
VZŽ će  organizirati natječaje unutar svojih županija po predloženim prepozicijama HVZ-a te pobjedničke radove, nakon odabira, proslijediti HVZ-u. Ukoliko bude potrebno, HVZ će o svom trošku organizirati dolazak Povjerenstva za likovni, literarni i foto natječaj u pojedinu županiju. Kao i do sada, HVZ-u prijaviti škole i vrtiće koji će radove direktno slati Uredništvu Vatrogasnog vjesnika. Vrtići i škole se mogu samostalno prijaviti na natječaj, a o čemu će HVZ obavijestiti vatrogasne zajednice županija. Uz prijavljene radove potrebno je ispuniti i prijavnicu koja se nalazi na internetskim stranicama Hrvatske vatrogasne zajednice: http://www.hvz.hr/natjecaji/
Svi radovi trebaju se poslati Uredništvu Vatrogasnog vjesnika do kraja ožujka 2017. godine, a radovi se ne vraćaju.
Povjerenstvo će tijekom travnja izabrati pobjedničke radove, a nagrade će pobjednicima natječaja biti uručene na svečanoj sjednici Skupštine HVZ-a u svibnju 2017. godine.
Prijevoz dobitnika nagrada i njihovih roditelja ili nastavnika (1 osoba u pratnji po nagrađenom) organizirat će vatrogasna zajednica županije/Grada Zagreba, a troškove prijevoza snosit će Hrvatska vatrogasna zajednica. Prijave je moguće dostaviti u ured Vatrogasne zajednice Ličko – senjske županije (vz-licko-senjska@gs.ht.hr) ili direktno Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici nakon čega je do ožujka 2017. gotove radove potrebno dostaviti Uredništvu Vatrogasnog vjesnika.

HVZ/ H. Jurković