Iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Grad Novalja dobio je pozitivno očitovanje vezano uz projekt Sortirnice, odnosni za izgradnja i opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpadnog papira, kartona, metala, plastike i drugih materijala. Na ovaj su način ispunjeni svi kriterije prihvatljivosti za sufinanciranje EU sredstvima.

Grad Novalja uspješno radi na završavanju EU projekata u koje se ubrajaju Poduzetnički inkubator, Dječji vrtić, Infrastruktura u poduzetničkoj zoni i zgrada DVD-a Novalja. Svi ovi projekti su sufinancirani s preko 27 milijuna kuna iz EU sredstava, uz dodatnih 2,1 milijun kuna za realizaciju EU-projekta „Zaželi“ (pomoć starijim osobama). Projektom Sortirnice nastavlja se uspješno započeti niz gradskih EU projekata.

Važno je naglasiti kako su kompletnu dokumentaciju i prijavu na otvoreni Poziv za dostavu projektnih prijedloga izradili djelatnici Gradske uprave Novalja.

Od kada je 30. lipnja 2020. Grad Novalja prijavio projekt „Izgradnja i opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpadnog papira, kartona, metala, plastike i drugih materijala – Sortirnica“ na Otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, ovaj zahtjevni projekt je uspješno prošao tri faze provjere od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Na ovaj način je ispunio sve kriterije prihvatljivosti za sufinanciranje EU sredstvima. Ukupno prihvatljivi troškovi projektnog prijedloga iznose 7.953.903 kune, dok bespovratna EU sredstva iznose 6.760.817,55 HRK.

Izgradnja i opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpadnog papira, kartona, metala, plastike i drugih materijala predstavlja još jedan korak prema zaokruživanju procesa gospodarenja otpadom na području Grada Novalje. Ovom uspješnom prijavom Grad Novalja i dalje se svrstava u sam vrh hrvatskih gradova po visini sredstava pri povlačenju iz EU fondova.

L. O.