Ilustracija

Po šesti puta ove godine Gradsko društvo Crvenog križa Gospić i  Odjel za transfuziju krvi iz KBC-a Rijeka organizirali su u dvorani Kulturno-informativnog centra Gospić akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Direktor GD Crvenog križa Vlado Brkljačić ističe kako je ove godine organizirano pet redovnih akcija i jedna izvanredna koja je realizirana ljetos, u vrijeme turističke sezone kada su potrebe  za krvlju najveće.

-Ove godine ćemo na ovaj način u Gospiću prikupiti više od 600 doza krvi, odnosno 100 doza više od planiranoga. Edukacije po školama i  ustanovama dale su dobre rezultate jer se sve više ljudi uključuje u ove humane akcije. Tako je na području cijele županije  ove godine prikupljeno ukupno 1 700 doza, što je veliki uspjeh, ističe Brkljačić. Predsjednica GD Crvenog Križa Katica Prpić sudjelovala je na današnjoj akciji i kao izaslanica župana Milana Kolića. Župan Kolić je zbog mnoštva obveza danas morao otkazati svoj dolazak.

-Treba reći da župan Milan Kolić i Ličko-senjska županija snažno podupiru ovakve akcije. Ono što nas veseli jest činjenica da nam se u ovakvim akcijama priključuje sve više mladih. Tako je profesorica Antonija Pavelić, koja inače vodi Mladež Crvenog križa Gospić, i danas došla zajedno s grupom gimnazijalki koje su dale krv. Tako su krv danas dali srednjoškolci, vojnici, policajci, mnogi djelatnici ustanova i poduzeća, pa i  umirovljenici. Zanimljiv je podatak da se na ovakvim akcijama u srednjoškolskoj populaciji priključuje sve više djevojaka, rekla nam je Katica Prpić,  predsjednica GD Crvenog križa Gospić i  izaslanica župana Milana Kolića. Odjel za transfuziju krvi KBC-a Rijeka za narednu je godinu povećao planiranu kvotu doza krvi  u sve tri županije koje pokriva. Za Ličko-senjsku županiju u 2017. godini povećanje će iznositi do 300 doza krvi, ukupno 2000.

M.S.