Još jedna uspješna akcija spašavanja na Velebitu

Ekipa GSS-a -Stanice Gospić Valentinovo je dočekala u još jednoj akciji spašavanja na Južnom Velebitu. Akciju poduzetu na snijegu, ledu i buri pojasnio nam je voditelj Josip Brozičević.

-Sinoć nešto iza 18 sati zaprimili smo poziv od mlađeg planinarskog para koji su se nalazili na izlazu iz Raminog korita prema Šugarskoj dulibi na južnom Velebitu. Problemi su se javili kod mladića kroz bolove u nozi koju je prije pola godine slomio. Informacija je bila da ne može nastaviti dalje hodati. Dionica koju su planinari hodali u zimskim uvjetima fizički je vrlo zahtjevna i iziskuje dobru pripremljenost i poznavanje terena, adekvatnu opremu i znanje kretanja u zimskim uvjetima.

Nastavak ispod oglasa

Dosta toga u ovom slučaju je izostalo i onda izgledi od nastanka neželjenog događaja su realno visoki. Deset spašavatelja izišlo je na teren i iz pravca Jelove Ruje kreće prema Šugarskoj dulibi. Na terenu su pravi zimski uvjeti uglavnom zaleđeni snijeg i prilično jak vjetar, voda se ledi u ruksacima. U 24 sata spašavatelji dolaze do planinara. Nakon razgovora s mladićem ustanovili smo da bi uz dio naše tehničke opreme za kretanje i preuzimanje ruksaka kako bi se rasteretio mogao samostalno nastaviti hodati prema skloništu Šugarska duliba. U 00.30 zajedno krećemo prema skloništu. Nakon kraćeg odmora planinari ostaju prespavati a mi nastavljamo put prema vozilima. U 5 sati promrzli i iscrpljeni stižemo do vozila i nastavljamo put kući. Treba još dovesti do baze nakon cijele noći. Bila je ovo još jedna vrlo teška akcija spašavanja nakon koje želimo poslati samo jednu poruku neozbiljnim avanturistima:”Ljudi, ovako više ne ide i neće moći“, pripovijeda Josip Brozičević iz gospićkog HGSS-a. Velebit svakako nikome ne oprašta neozbiljnost. Niti na Valentinovo.

L. O./GSS