Još jedna uspješna eko-akcija

  GOSPIĆ – Projekt pod nazivom „Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš“ najveći je ekološki i volonterski projekt u Hrvatskoj. Ova jednodnevna akcija čišćenja divljih odlagališta otpada odvija se u sklopu globalnog pokreta „Let’s do it – World Cleanup 2013.“ koja okuplja  građane i organizacije u najvećem  volonterskom projektu u povijesti čovječanstva. U Ličko-senjskoj županiji ovoj su se akciji odazvali svi Gradovi i brojne općine. Prema izvješćima s terena najveći broj sudionika „Zelene čistke“ zabilježen je u Gradu Gospiću gdje je više od 150 građana svih uzrasta pomoglo čistiti  divlje deponije na potezu od Gospića do Velikog Žitnika. Današnju je akciju organizirao  Grad Gospić čijih je 50-ak djelatnika predvođenih gradonačelnikom Milanom Kolićem. Obraćajući se novinarima gradonačelnik je izrazio zahvalnost svim sudionicima akcije, ali i negodovanje  zbog ponašanja vezanog uz stvaranje divljih deponija. 

-Osim čišćenja okoliša ova akcija za svrhu ima podizanje svijesti građana o potrebi  promjene odnosa prema prirodi. Ovdje ste danas vidjeli koliko je smeća izvučeno iz obližnjih šumaraka, a volonteri „Ličke ekološke akcije“ pronašli su i jednu ručnu bombu. O našem okolišu trebamo skrbiti cijelu godinu i svakoga dana. Današnja je akcija provedena  uz cestu koja vodi prema spomen-domu Oca Domovine dr. Ante Starčevića u Velikom Žitniku. Dakle, ovo je i važna turistička prometnica. Kakvu mi to poruku šaljemo turistima i sebi samima, kada se uz samu prometnicu bacamo kućni, tehnički, građevinski  i ostali otpad? Osim djelatnika Grada Gospića u akciji su se pridružili Dječji vrtić „Pahuljica“, osnovne i srednje škole, TZ Grada Gospića, poduzeće „Usluga“, vatrogasci, brojne udruge, pomogli su nam i privatni poduzetnici sa svojim  djelatnicima i mehanizacijom,  mnogi građani… Akcija je u potpunosti uspjela i trebamo biti zadovoljni. No, još jednom ponavljam da će svima nama najveća nagrada biti kada u okolici Gospića ne budu nicale divlje deponije i kada ekološka osviještenost jednog dijela neodgovornih građana  bude na jednoj većoj razini, kazao je gradonačelnik Kolić.

Nastavak ispod oglasa

    Prošle godine u ovoj je akciji diljem svijeta  sudjelovalo preko 7 milijuna  građana iz 96 zemalja, uključujući i Hrvatsku sa gotovo 42.000 volontera. Rezultati su bili impresivni. Cijela Hrvatska je čistila: sve županije, 161 jedinica  lokalne samouprave, stotine udruga, društava, oružane snage, vatrogasci, planinari, lovci te svi ljubitelji okoliša i prirode koji su očistili 3.746 tona otpada s divljih odlagališta diljem zemlje.

M. S.