„Manifestacija sporta, rekreacije i zdravog života“, kako NP Plitvička jezera naziva Plitvički maraton, očekuje 7. lipnja ove godine treću dekadu postojanja. Sudionici ove veličanstvene utrke odavno su dionicu nazvali „najljepša i najteža staza na svijetu“, ali se svi slažu u jednome: tko nije trčao Plitvički maraton taj ne zna kako je družiti se s trkačima iz zamalo cijeloga svijeta u okruženju kakvog je teško naći bilo gdje drugdje.

Organizator 30. Plitvičkog maratona je atletski klub „Maksimir“ iz Zagreba, a  glavni pokrovitelj natjecanja je JU NP Plitvička jezera. To je manje-više jedina novina u ovoj lijepoj priči. Duljina staze  maratona iznosi 42 195 m, dok je polumaraton duljine 21 097, odnosno utrka građana se trči na 5 000 m. Natjecanje se odvija po pravilima HAS-a, IAAF-a i HUCIPT-a. Na samom maratonu mogu nastupiti samo natjecatelji koji na dan održavanja utrke navršavaju 18 godina i stariji, odnosno svi natjecatelji trče na vlastitu odgovornost. Svakom natjecatelju plaćena startnina osigurava:

  • Maraton i polumaraton: startni broj, majica, medalja, pasta party u subotu, okrepa na stazi i cilju, bon za ručak u restoranu “Poljana“ na dan utrke, ulaznica za obilazak NP Plitvička jezera te priznanje s rezultatom.
  • Utrka građana na 5 km: startni broj, majica, pasta party u subotu, okrepa na cilju kao i ulaznica za obilazak NP Plitvička jezera.

Posebnost ove utrke svakako je i obiteljski maraton, tradicionalno obiteljsko natjecanje troje trkača, pri čemu po jedan član obitelji treba nastupiti u svakoj od tri utrke (maraton, polumaraton, utrka na 5 km). Poredak obitelji određuje se zbrajanjem vremena sva tri natjecatelja prijavljena za jednu obiteljsku ekipu.

Na prošlogodišnjem Plitvičkom maratonu sudjelovalo je 2 200 trkača, dok se na jubilarnom 30. Plitvice maratonu očekuje isto toliko trkača svih kategorija.   Nagrade su osigurane u novčanom obliku, odnosno poklon paketi sponzora, a propisane su Pravilnikom o nagrađivanju. Do. 18.  svibnja već je stiglo više od tisuću prijava, kao najbolji pokazatelj zanimanja za ovu međunarodno poznatu i priznatu manifestaciju. Za sve dodatne informacije „kliknite“ http://plitvicki-maraton.com/, odnosno  na 099/2767-333 kod  prof. Ivana Teklića.

L.O.